Кметът Коцев: Само за 9 дни Община Варна е изплатила на „Градски транспорт“ ЕАД 3,2 млн. лв.

Само за 9 дни – между 9 и 16 октомври, Община Варна е изплатила на „Градски транспорт“ ЕАД 3,2 млн. лв., а общо за този месец сумата възлиза на 3,8 млн. лв.
Вчера директорът на дружеството неофициално е заявил ново искане за милиони, което се очаква да постъпи официално в Общинския съвет съвсем скоро.
Тази практика на захранване на „Градски транспорт ЕАД“ без насрещни реформи, без разчети и анализи, а само срещу една екселска таблица, не може да продължава.
Особено след като чухме в какви условия работят служителите на дружеството.
Отново повдигам очевидния въпрос: Къде изтичат парите на „Градски транспорт“? Тази година дружеството е получило над 5 млн. лв. допълнително финансиране в сравнение с миналата и то при по-ниски цени на горивата и наличието на електрически автобуси.
И още: разликата в разходите на дружеството през 2024 и 2023 година повдигат сериозни съмненията за неправомерно изтичане на парите на варненци и на държавната субсидия. Очевидно това не е просто съвпадение, а индикация за състоянието, в което се намира Градски транспорт – на прага на фалита.
В последния ни разговор със служителите и представители на двата синдиката в „Градски транспорт“, чухме фрапиращи истории за автомобилния парк, поддръжката и гаранциите на новите електрически автобуси.
Милиони левове дотации, а адекватни заплати за шофьорите няма. Липсват реформи, не се и мисли за преструктуриране.
До две седмици очакваме резултати от следващия етап на вътрешния одит в дружеството. Ще разберем какви са сключените трудови договори, щатното разписание и размера на месечните възнаграждения.
С това се надяваме да изсветлим разходването на публичния ресурс, за да стане ясно веднъж завинаги къде потъват парите на варненци.

Това написа във Фейсбук кметът на Община Варна Благомир Коцев.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии