Предстои третото издание на Варненския фестивал на науката

Морска медицина и метеорология, екосистемата на Черно море, как учени от Варна работят с френски колеги и измерват различни показатели за състоянието на морската среда по целия свят и в Черно море. И още: за вирусите и хората, алтернативни форми на живот, тайният живот на ледниците, как дроновете помагат на учените с набирането на данни, космически загадки, геномът на България – това са само част от темите, върху които работят изследователи от Варна и страната, включени в III Варненски фестивал на науката от 24-27 октомври 2024 г. във Фестивалния и конгресен център във Варна. Програмата предлага 90 индивидуални събития, всяко адресирано към конкретна, описана публика в няколко зали и пространства едновременно, които в дните на фестивала получават своите фестивални наименования. Публиката ще може да избере между
презентации и научни шоута, прожекции на документални и игрални филми, записи от събития с чуждестранни гости от софийското издание на фестивала тази година, работилници, и атрактивни демонстрации и експерименти на щандове.

Третото издание на Варненския фестивал на науката цели да представи по достъпен и атрактивен начин на публиката в града актуалните теми, по които работят изследователи, технолози и иноватори в университетите и институтите във Варна и страната. Знанието за човешкото здраве и здравето на планетата, за космоса и технологичните иновации са директно свързани с ежедневието и качеството на живота на всеки един от нас, и допринасят за утвърждаването на критическото мислене в борбата с дезинформацията и конспиративни теории.

Фестивалът се организира от Фондация „Красива наука“ с основното партньорство на Министерството на образованието и науката и Община Варна, заедно с академични, корпоративни, международни и медийни партньори.

Първите два фестивални дни са отделени на Училищна програма, за която учители вече резервираха места за над 530 ученика. Учителите все още могат да заявят посещения за своите класове в събития на адрес: https://beautifulscience.bg/programa-za-uchilishha-varna/. Училищната програма започва в 9:30 ч. на 24 октомври с шоуто „Влакна и въжета“, което дава първи досег на учениците със знанието за материалите и защо това е важно в ежедневието. Учителите могат да избират между практически работилници по различни предмети, презентации от действащи учени и прожекции.

Във филмовата програма са включени филми на National Geographic за дивата природа, както и документалният филм за живота на проф. Минко Балкански на сценариста и ТВ продуцент Владина Цекова. За ученици, които изучават английски и френски език има прожекции на събития с чуждестранни учени, записани по време на гостуването им на Софийския фестивал на науката през м. май, които ще бъдат показани за първи път пред публика извън залите. Професиите на Антарктида, с какво се занимават минералозите и еколозите, как технологиите помагат за изучаване на ледниците са все теми в помощ на професионалната ориентация на младите хора.

Специално за младите хора във Варна гостува и научно-популярният театрален спектакъл „Дългият път към звездите“, който представя последните научни теории за произхода на Слънчевата система и живота във Вселената. Автори и участници в спектакъла са астрофицикът доц. д-р Владимир Божилов и режисьорът и актьор Димитър Узунов. Със свой спектакъл за „Ресторант на края на Вселената“ участват и ученици от кръжоците по астрономия към Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” – Варна, под ръководството на д-р Ева Божурова.

Включено е и специално събитие в помощ на учителите и ползването на новите технологии в образованието от водещ унгарски изследовател (прожекция, на английски език).

В Основната програма – следобедните и вечерни часове на 24 и 25 октомври, и цялата програма през уикенда – има събития за деца, семейна публика и възрастни.

Планираните събития за деца са програмирани успоредно с теми от интерес към родителите им.

Важна цел на фестивалните организатори е да представят работата на варненските учени, технолози и иноватори. Хидробиологът проф. д-р Валентина Тодорова от Института по океанология – БАН във Варна ще представи еволюцията и съвременните структура и процеси в черноморската екосистема. Метеорологът от Националния институт по метеорология и хидрология във Варна д-р Венета Тодорова ще разкаже как се правят прогнозите така, че ние да планираме спокойно почивка на нашето Черноморие и да не се притесняваме да излизаме за риба или разходка в морето.

Екологът д-р Александър Зарков от Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски” във Варна ще въведе най-малките природолюбители в безкрайно разнообразния и интересен свят на Ботаническите градини. Екип с ръководител м-р д- р Росица Недева от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще представи изключително важните за безопасността по морета и суша специалности „Военен лекар” и „Военна медицинска сестра”.

Французинът Ян-Ерве Де Рок от институцията, която координира плаващите устройства на Argo в Европа и ас. Виолета Слабакова от Института по океанология – БАН ще разкажат как съвместният им проект ползва иновативни автоматични профилиращи буйове за подаване на сателитни данни за проследяване на морската
среда.

Към варненските си колеги се присъединяват български изследователи от страната: вирусологът и професор по морфология от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН проф. д-р Радостина Александрова; зоологът и уредник в отдел „Природа” на Регионален исторически музей – Русе Венцеслав Петков; ветеринарният лекар и молекулярен биолог от СУ „Кл. Охридски“ гл. ас. Петър Ефтимов; химиците доц. д-р Лъчезар Христов от СУ „Кл. Охридски“ и Наско Стаменов; географът и експерт по Геопространствени системи и технологии Кристиан Кирилов, астрофизикът и зам. декан на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ доц. д-р Владимир Божилов; лабораторният мениджър на Центъра по молекулна медицина в Медицински университет – София Даниела Костова; докторът по електронни технологии от БАН и част от инженерния екип, който се грижи за функционирането на българската антарктическа база д-р Петър Сапунджиев; геологът от Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми в СУ „Кл. Охридски“ Теодора Билярска, и др. Наред с тях в програмата отново са включени записи (на английски език) от събития от софийския фестивал: белгийски космолог, работил дълго със Стивън Хокинг; австрийски радиохимик, член на
Националната лаборатория в Лос Аламос; американски астрофизик, част от мисията на НАСА за връщане на проби от астероид OSIRIS-REx; китайски палеонтолог.

Програмата за деца през уикенда включва няколко различни работилници от екипите на образователните предприемачества „Университет за деца“, Академия „Никола Тесла” заедно с португалските си партньори от The Inventors, MindHub и Център за забавна математика, както и няколко от учените с презентации и шоу. Специално за фестивала са включени прожекции на детските игрални филми на режисьора Андрей Хадживасилев „Случаят Кюри“ и „Случаят Тесла“ за приключенията на младия изобретател Тони и неговите приятели от училище. Оригиналният сценарий на Андрей Хадживасилев и екипа му е вдъхновен от посещение на Софийския фестивал на науката, доказателство за ефективността на комуникативни, достъпни, атрактивни събития за наука, в каквито е специализиран екипът на Фондация „Красива наука“.

Вход в залите за събития става срещу безплатни пропуски и не по-късно от 10 минути след началото на събитието. Пропуски се предварително резервират от сайта на фестивала https://beautifulscience.bg/v-programa/.

За събитията, в които остават свободни места, ще бъдат допускани и зрители, дошли директно във фестивалния комплекс, но след въвеждането на зрителите с предварителни пропуски.

Фестивалът ще се проведе в 4 зали, които по традиция се преименуват с имена, свързани с наука. Те са двете зали за представяния на сцена и прожекции: Зала Космос в партньорство с А1 (Зала 4, Пресцентър), Зала Океан (Зала 5), и две зали за практически работилници Зала Лаборатория (Зала 7) и Зала ДНК (зала 12).

Официалното откриване ще се състои на открито в билетното фоайе на ФКЦ, което във фестивалните дни ще се нарича Зона Откривател в партньорство със Солвей Соди, на 24 октомври от 10:30 до 11:00 ч. с участието на официалните гости от основните партньори на фестивала.

Екипът на фестивала ще бъде подкрепен от млади доброволци от Варна.

Варненският фестивал на науката се организира от Фондация „Красива наука“. Основен партньор е Министерството на образованието и науката, а във Варна фестивалът е подкрепен от Община Варна.

Корпоративни партньори: А1, Солвей Соди, ABC Design & Communication и JobTiger Академични партньори: Висш военноморски университет; Технически университет Варна; Медицински университет Варна; Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”; Университетска Ботаническа Градина – Варна; Институт по океанология при БАН; Астрономическа обсерватория „Н. Коперник“; Софийски университет; Център за
изследвания и анализ

Международни партньори: Австрийско посолство; Посолство на САЩ; Институт Лист – Унгарски културен институт София; Френски институт и Посолство на Франция; Португалски културен и езиков център „Камойш София“; Посолство на Китай; National Geographic

Медийни партньори: БНР Варна; БТА; в-к Аз-Буки; MediaBricks; Наука OFFNews;

Програмата; БГ Наука

Визуалният дизайн е на Eyes Company, а всички материали се печатат във варненската фирма Експрес принт.
Информация за журналисти:

• Моля изпращайте своите заявки за акредитация с Вашето име и медиа на адрес
[email protected]

• Заявки за интервюта изпращайте на същия адрес
[email protected]


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии