Заместник-кметът Павел Попов представи добрия опит на Варна като открита сцена за културни събития

Заместник-кметът Павел Попов представи добрия опит на Варна като открита сцена за културни събития. Презентацията, която включваше и снимки от най-интересните събития в морския град, беше изнесена в рамките на годишната среща на местните власти, която се провежда в курортния комплекс „Албена“. Попов участва в паралелния форум на тема „Интегрирано управление на общинската културна и образователна инфраструктура“, заедно с кметове на други общини.

Споделям усещането за необходимостта събитията да излязат от многобройните културни институции, превръщайки града в сцена. Това трябва да стане без да отричаме самите институции като място за провеждане на културни събития. Думата сцена, която има гръцки произход, всъщност не означава най-първично издигнато място, където се случва културният пърформанс, а нещо, което пази сянка. Затова презумпцията е, че културната дейност се случва на открито, каза кметът Попов. Като пример той посочи и българската традиция – съборите също да се провеждат на открити пространства.

Община Варна е една от малкото общини в страната, която има отделна дирекция „Култура“ и се е нагърбила с ролята на културен мениджър. Тя е организатор на събития, които формират немалка част от културния календар в града, обясни заместник-кметът. Той очерта четири стратегии в опита на Община Варна да превърне града с сцена.

Първата от тях е провеждане на сценични събития на открито. Такива са запалването на светлините на коледната елха и новогодишният концерт, които са общодостъпни събития и се провеждат на централния площад „Независимост“. През тази година имахме и нов масов градски празник – концертът за откриването на туристическия сезон, който бе съчетан с Нощта на музеите и изведе много хора навън. Това ни подсказва, че ключовият елемент в превръщането на града в сцена не е откритостта на пространството, а възможността за достъп на много хора, обясни Попов.

Той посочи, че естественото място за провеждане на културни събития във Варна е Морската градина – заради Летния театър, сцена „Раковина“, пространството през Аквариума, които традиционно са сцени за изява на много професионални и самодейни изпълнители. Затова и решението ни през тази година да пренесем празника на Варна в Морската градина, въпреки че съдържаше елемент на риск заради смяната на локацията, се оказа много успешно, каза зам.-кметът. Той отчете, че над 40 000 души са посетили  концертите и са се насладили на качествено изкуство в лицето на световноизвестните групи Dire Straits Legacy (Дайър Стрейтс), Gipsy Kings (Джипси Кингс) и Stereo MC’s и други.

Друга стратегия, която Община Варна практикува за реализирането на града като сцена на открито, е изнасянето на част от културното съдържание на фестивалите като пърформанс в градската среда. Такива събития са откриването на Театралния фестивал „Варненско лято“, дефилето на участниците в Международния фолклорен фестивал и изпълнения на открито на участниците в Хоровия конкурс. Тези събития са много важни да направим прозрачни стените на сградите, в които се провеждат културните събития. Иначе рискуваме много малко хора да научат за тях и да не успеем да ги впишем в ритъма на града, каза Попов.

Третата стратегия, която прилагаме, е разширяването на функциите на съществуващите културни институции чрез интеграция на техни прилежащи пространства. Подобни примери са концертите, които се правят на подпокривното пространство на Градската художествена галерия, както и превръщането на английски двор на Регионалния исторически музей в пространство за културни събития.

Последната стратегия, в която имаме опит, е превръщането на сгради, които имат друга функция, в културни пространства. Това са Римските терми, които бяха превърнати в сцена за концерти и театрални постановки. Сега това е спряно заради налагащата се реконструкция на съоръжението. Имаме и културно пространство, наречено Ребонкърс, което е най-старата запазена сграда на почти 200 години – бивш склад за барут от турско време, който приютява много прояви на съвременно авангардно изкуство и друг вид изложби. В плановете ни за преобразуване на такъв тип пространство е и Магазия 7, с площ около 2 дка, която макар и неугледна сега, може да бъде реконструирана и превърната в пространство за сценични изкуства.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии