Представят идеите на младите екографи за градска зеленина във Варна

Зелени проекти за градски пространства ще бъдат представени тази събота, 12 октомври, във Варна на открито в Адвокатската градинка. Идейните предложения за озеленяване и създаване на условия за културни събития са на младите екографи на градска зеленина, участващи в зелената програма „Екографиране“ на варненската младежка фондация „Аморфа“. В събитието среща си дават архитектурата, фотографията и зелените идеи за града и хората.

Предпремиерата на илюстрованата карта на Морската градина с основни дървесни видове ще се състои повреме на откриването в присъствието на илюстратора Димитър Илчев. Картата е резултат от проучването на видовете в големия варненски парк, проведено от участниците в зелената програма.

Освен зелените предложения, ще бъдат представени творческите проекти на участниците в програмите за архитектура и градска среда и за документална фотография, представящи развитието на града през погледа на младежи на възраст от 14 до 29 години.

Представянето на зелените проекти ще започне в 12 ч., а посетителите са поканени да разгледат фотографската изложба Фотографска изложба на работилница за документална фотография „На фокус“ със заглавие „Градска среда: кварталите и хората на Варна“. Изложбата представя фотографските серии на десетима млади фотографи, участвали в работилницата.

Показан ще бъде и архитектурният проект за трансформация на Адвокатската градинка, изготвен от екип от четирима участници в Училището за архитектура и градска среда на Младежка фондация „Аморфа“, проведено в началото на септември.

Зелена програма „Екографиране“ създава отношение към зелената градска среда сред младите хора, като ги среща с екперти и запознава със зелени пространства във Варна и в непосредствена близост до града. Сред избраните места са Морската градина, Университетска ботаническа градина „Екопарк“, Защитена местност „Ятата“ с Информационен туристически център „Птичи рай“ –„Ятата“, и Адвокатската градинка. Експертите обоготиха познанията на младежите към правилното създаване, поддържане и отваряне на зелените пространства за хората на Варна.

Младите екографи на градска зеленина имаха шанса да разговарят с ландш. арх. Александър Тодоров, ръководител на Университетска ботаническа градина „Екопарк“ – Варна, и неговия колега ландш. арх. Преслав Янчев, с преподавателя по биология Стилиян Архондиев от Трета Природоматематическа гимназия „Акад. Методий Попов“ – Варна, със зам. кмета на Община Белослав Деница Тодорова и еколога на общината Йоанна Йовчева, арх. Моника Маринова, директор на Училището за архитектура и градска среда на „Аморфа“, актьорът в сферата на театъра на сетивата и представления за градски пространства Елиян Аройо. Младежите имаха вдъхновяваща среща и с наследниците на чешкия ландшафтен архитект Антон Новак, създател на Морската градина във Варна, Димитър Новак и Антон Новак, правнук и пра-правнук на видния „екограф“, посял първите семена на зелената история на града.

Зелена програма „Екографиране“ се осъществява от Младежка фондация „Аморфа“ с подкрепата на Дирекция „Образование и младежки дейности“ на Община Варна, Младежки проекти 2024.

Работилницата за документална фотография на тема „Градска среда: кварталите и хората на Варна“ и Училището за архитектура и градска среда с фокус „Градът в движение. Крайбрежна архитектура и градска среда“ са програми на на Младежка фондация „Аморфа“, осъществени с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии