Кметът Благомир Коцев покани работодателските организации в консултативния съвет за икономически растеж

Кметът на Варна Благомир Коцев покани представителните работодателски и бизнес-организации във Варна да участват в консултативния съвет към кмета за икономически растеж. На среща в Община Варна с представители на Варненската търговско-индустриална камара, Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Съюза за стопанска инициатива и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Коцев подчерта, че в изпълнение на програмата си учредява такъв съвет, който да очертае визията за икономическо развитие, растеж и иновации във Варна.

Вече направихме експертни и консултативни съвети по развитие на градската среда, за закрила на културното наследства, за естетизация, по устройство на територията, по въпросите на спорта, по въпросите на туризма, тъй като държа да чуя мнението на професионалните общности в процеса на вземането на решения, заяви Благомир Коцев.

Кметът посочи, че Община Варна има изготвен инвестиционен паспорт, който е представен и пред Министерството на иновациите и растежа с цел насочване на инвеститорите към Варна. Нуждаем се от специално звено по привличане на инвестиции, каквото в администрацията до момента не е функционирало, а е крайно необходимо – започнали сме създаването му, съобщи кметът Коцев.

Той обсъди с бизнеса намеренията на Община Варна да се изградят Индустриални зони и паркове, мерките за увеличаване на приходите от туризма, условията за бизнеса като мотор на икономическия растеж на региона, привличането на големи родни и чуждестранни инвеститори.

Иновационната стратегия за интелигентна специализация е определяща за конкурентоспособността на малкия и среден бизнес на Варна. Сътрудничеството между висшите училища, бизнеса и администрацията е важно условие за иновационното развитие на Варна, се подчерта още по време на срещата.

С бизнеса кметът обсъди и стратегическия документ Морски пространствен план на Варна, който да развие икономическите възможности пред морския бранш на града.

Над 100 са активните членове – малки и средни фирми – на стопанските обединения на територията на Варна, стана ясно още на срещата, като се уточни, че малкият и среден бизнес в града все още се възстановява от Ковид-кризата и разчита на сътрудничеството с администрацията. Акцент в разговорите бе и състоянието на образованието и кадрите, както и задържането на младите хора и професионалистите във Варна. Страните обсъдиха и развитието на кариерен център, който да спомага за постигането на тези цели, както и развитието на дуалното образование.

Ние сме един отбор – работодателските организации, синдикатите, администрацията, неправителствения сектор – и няма място за разделение. Във всяка сфера – икономика, образование, условия за инвеститорите, задържане на подготвени кадри в града – ние можем да направим много заедно, категоричен бе кметът.

Страните подчертаха, че са на една и съща позиция и по отношение важността на завършването на магистрала „Хемус“, влизането на България в Шенген и по сухопътните граници, сътрудничеството в областта на „синята“ икономика, високите технологии и иновациите, в т.ч. по линия на НАТО, които биха се отразили позитивно на местната икономика и са сектори с висока добавена стойност.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии