Новият роман на Мария Лалева “Пътища от огън” с премиера във Варна на 15 октомври

На 8 октомври 2024 г. излиза новият роман от Мария Лалева „Пътища от огън“ (изд. Книгомания). Стилно оформеното издание от близо 550 с. излиза с мека и твърда подвързия, а дизайнер на „огнената“ корица е Тодор Манолов.

Премиерата на книгата в София ще се състои на 8 октомври, а във Варна – на 15 октомври от  18:00 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“. Писателката тръгва на турне из страната, за да се срещне с почитателите си и да представи „Пътища от огън“ в над 30 града. До края на октомври ще гостува в Асеновград, Пловдив, Сливен, Приморско, Бургас, Добрич, Балчик, Велико Търново, Ловеч, Сопот, Казанлък, Стара Загора, Нова Загора, Димитровград и Ямбол.

„Това е книга за войната, любовта и учителите. Войната вътре в човека и извън него. Войната като клада и въпрос, като изпитание и съдба, като последен шанс да поемем по пътя към доброто и Бога. Любовта във всичките ѝ човешки проявления – семейна, приятелска и романтична. Любов към родната земя и своите, любовта като път за израстване. Учител във всеки аспект и проявление на тази дума – буквален, духовен,  житейски“, споделя Мария Лалева.

„Пътища от огън“ ни запознава с героя Карим от Сирия – още от детството си той усеща необикновена връзка с огнената стихия. След тежко премеждие започва да проявява мистични способности. По време на бомбардировка губи семейство си. Остава сам с по-малката си сестра. Заради повелята на баща си бяга от войната в търсене на дом и мир. По пътя си към Западна Европа попада на българска земя, където ще преоткрие любовта, но ще се пребори ли с човешките предразсъдъци и догмите на обществото? Младият мъж приема избора на душата си да последва огнения път към нови и непознати духовни истини.

По пътищата на изгнаника Карим го очакват драматични обрати и срещи със странни противоречиви хора, които преобръщат съдбата му, предизвикват го да преосмисли себе си и собствените си представи за свои и чужди, за добро и зло, за вяра и религия, за Бога и дявола у човека, за саможертва и мисия, за любов и раздяла.

Пред очите му се разкрива непознат свят, а неочакваната му среща с любовта го провокира да надскочи предразсъдъците си, границите на кръвта, догмите и вярванията си. Младият мъж осъзнава, че войната винаги задава големи въпроси и те не могат да имат малки отговори. Това е книга за огъня, който човекът пали сам, за да изгори вчерашното си Аз – огън, пречистващ и нужен за израстването на душата.

Войната винаги задава големи въпроси и те не могат да имат малки отговори. Това е книга за огъня, който човекът пали сам, за да изгори вчерашното си Аз – огън, пречистващ и нужен за израстването на душата. Книга за огнените човешки пътища, по които съдбата ни води, за да спаси красивото, извечното, сияйното у човешкото същество.

Сред първите читатели на романа „Пътища от огън“ е журналистът Георги Тошев, чийто отзив стои и на гърба на корицата:

„Във време на разделение и омраза романът е опит да ни събере заедно, да ни успокои, че можем да живеем с другите. Бежанци тръгват по Пътя на личното спасение, за да преминат през Ада на човешкото отхвърляне, но и да намерят смисъл в приятелството с непознати.

След успеха на предишните два романа „Живот в скалите“ и „Пасиансът на архангелите“ Мария Лалева рискува. Тя провокира читателите си да открият лимитите на собствената си чувствителност и толерантност към другите.“

ПЪТИЩА ОТ ОГЪН

Мария Лалева

Мека корица

Формат: 84/108/32 (13*20 см)

Обем: 544 с.

ISBN: 9786191953998

Цена: 22 лв.

Линк към сайта: https://knigomania.bg/p-tischa-ot-og-n.html

Твърда корица

Формат: : 84/108/32 (13*20 см)

Обем: 544 с.

ISBN: 9786191954001

Цена: 27 лв.

Линк към сайта: https://knigomania.bg/p-tischa-ot-og-n-tv-rda-korica.html

Главният герой бяга от войната в търсене на дом и мир. По пътищата му на изгнаник го очакват драматични обрати и срещи със странни противоречиви хора, които преобръщат съдбата му, предизвикват го да преосмисли себе си и собствените си представи за свои и чужди, за добро и зло, за вяра и религия, за Бога и дявола у човека, за саможертва и мисия, за любов и раздяла.

Пред очите му се разкрива непознат свят, а неочакваната му среща с любовта го провокира да надскочи предразсъдъците си, границите на кръвта, догмите и вярванията си. Младият мъж осъзнава, че войната винаги задава големи въпроси и те не могат да имат малки отговори. Това е книга за огъня, който човекът пали сам, за да изгори вчерашното си Аз – огън, пречистващ и нужен за израстването на душата. Книга за огнените човешки пътища, по които съдбата ни води, за да спаси красивото, извечното, сияйното у човешкото същество.

Тийзър към книгата „Пътища от огън“ от Мария Лалева: https://youtu.be/CnzttzGSh60

Отзив за „Пътища от огън“:

„Как да живеем с другите?

Различни. Вярващи. Безпътни.

Възможно ли е да изпитаме емпатия, да се опитаме да ги разберем?

Да им помогнем по Пътя.

Новият роман на Мария Лалева „Пътища от огън“ навлиза във взривоопасната зона на човешките взаимоотношения.

Зона на търпимост и вглеждане в другия.

Роман, който говори за нас днес – кои сме?

Човеци ли сме?

Във време на разделение и омраза романът е опит да ни събере заедно, да ни успокои, че можем да живеем с другите.

Бежанци тръгват по Пътя на личното спасение, за да преминат през Ада на човешкото отхвърляне, но и да намерят смисъл в приятелството с непознати.

След успеха на предишните два романа „Живот в скалите“ и „Пасиансът на архангелите“ Мария Лалева рискува.

Тя провокира читателите си да открият лимитите на собствената си чувствителност и толерантност към другите.“ – Георги Тошев

Мария Лалева е родена на 17 юли 1969 г. в Благоевград. Завършва езикова гимназия с френски език. Има висше икономическо образование. Досега е публикувала три стихосбирки – „Личен архив“ (2013), „Не съм ви ближна“ (2016) и „Благословете Юда“ (2019).

През 2018 г. излиза първият ѝ роман „Живот в скалите“, който шест години е в класациите за най-продавана книга. Оглавява Топ 100 на „Хеликон“ за най-продавана книга (2019), Топ 50 – за най-продаван български автор (2019 и 2020), обявен е и за най-продаваната книга на десетилетието. През 2021 г. публикува втория си роман „Пасиансът на архангелите“, който също е начело на класациите за най-продавана книга. Мария Лалева е отличена и с престижната награда „Жена на годината“ в категория „Култура“ за 2019 г.

Промо-страница за Мария Лалева: https://knigomania.bg/author/maria-laleva

Цитати от „Пътища от огън“

„Големите болки взривяват хронологията и натрошават събитията на парчета, които съзнанието трудно и болезнено събира. Сърцето мъдро дава време на ума да приеме истината постепенно, за да го спаси от лудост. Човекът има предел на болката, иначе не би останал човек след нея.“

„Нещо древно носи жената, нещо отпреди сътворението на света – гранитно и огнено-сияещо, ефирно и въздушно-водно, кодирало живота в себе си, устремено да се разширява и свива, вдъхновено да се съединява и слива, да ражда светове и да ги дарява с любов. Нея иска дяволът, нея мачка, нея разпокъсва, нея подчинява без милост, защото знае, че тя е по-силна от него, защото точно с женската енергия е слязла в този свят хармонията. От жената извира любовта. А срещу нея дяволът е безсилен.“

„Не е ли войната най-яркото доказателство, че светът ни живее без Бог, истина и мъдрост? Без любов? Няма кой друг да създаде друг свят за нас – само човекът. И ако войната не събуди любовта у всеки от нас, за да се обърнем навътре в себе си и да открием всичко красиво и божествено, заложено у човека, още дълги години, векове, епохи ще си задаваме един и същи въпрос. И ще воюваме там, където небето ни е дало силите да творим рай.“

„Омразата правеше хората еднакви. Еднакво глупави, еднакво жестоки, еднакво нечовечни, еднакво заблудени, вгледани свирепо един в друг като в огледало, убедени, че „своите“ са добрите, а „чуждите“ – лошите. Еднакво овъглени от огъня на злото. Еднакви и далече от Бога…“

„Накъде вървите ти и сянката ти? Този въпрос не забравяй – накъде вървите ти и сянката ти? Знаеш ли? Помниш ли?… Защото душата ти помни и знае отговора. Затова са пътищата – за да си спомним кое в душата ни е от Бога и кое – от нечестивия. И което не е от Бога, сами да запалим огньове и сами да го изгорим. (…) Но това са пътища от огън! И няма как да ги избегнеш, и няма как да ги прескочиш тези огньове – трябва да минеш през тях. Трябва да минеш през тях…“ 

Представяне на книгата „Пътища от огън“ и Мария Лалева из страната:

9.10. (сряда) 2024 – Асеновград – 18:00Градска библиотека „Паисий Хилендарски“

10.10. (четв.) 2024 –  Пловдив – 18:00 ч. – Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“. Събитието се организира съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“, и е част от честванията по повод 145 години от създаването на библиотеката.

11.10. (петък) 2024 – Сливен – 17:00 ч. – РБ „Сава Доброплодни“

12.10. (събота) 2024 – Приморско – 17:00 ч. – читалище „Самообразование – 1919“

14.10. (понед.) 2024 – Бургас – 18:00 ч. – Grand Hotel & SPA Primoretz

15.10. (вторник) 2024 – Варна – 18:00 ч. – Градска художествена галерия „Борис Георгиев“. Събитието е част от Есенен салон на изкуствата 2024.

16.10. (сряда) 2024 – Добрич – 17:30 ч. – РБ „Дора Габе“

17.10. (четв.) 2024 – Балчик – 17:30 ч. – Мелницата, пл. Кап. Георги Радков 1

21.10. (понед.) 2024 – Велико Търново – 17:30 ч. – РНБ „П. Р. Славейков“

22.10. (вторник) 2024 – Ловеч –17:30 ч. – ПБ „Проф. Беню Цонев“

23.10. (сряда) 2024 – Сопот – 17:15 ч. – Къща музей „Иван Вазов“

24.10. (четв.) 2024 – Казанлък – 17:30 ч. – Литературно-худпжествен музей „Чудомир“

28.10. (понед.) 2024 – Ямбол – 18:00 ч. – НЧ „Съгласие – 1862“. Събитието е част от инциативата „Ямбол чете“.

29.10. (вторник) 2024 – Стара Загора – 18:00 ч. – РБ „Захарий Княжески“

30.10. (сряда) 2024 – Нова Загора – 18:00 ч. – „Клуб на дейците на културата“

31.10. (четв.) 2024 – Димитровград – 17:30 ч. – Градска библиотека „Пеньо Пенев“, зала Снежана Янева

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии