Кражбите на електроенергия бавят модернизирането на уличното осветление в Белослав

Община Белослав има сключен Договор № 55/26.03.2024г. за възлагане на обществена поръчка с предмет „Строително-монтажни работи на обект: “Рехабилитация и модернизация на системa за външно изкуствено осветление в гр. Белослав, община Белослав“, по Договор за финансиране № МЕ-С4.I3-4/30.08.2023 г. /ИСУН № BG-RRP-4.025-0004-C01/ за предоставяне на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост.“. Избраният изпълнител е „ТАБАК КОМ ИНЖЕНЕРИНГ“ ООД. Срокът за изпълнение на договора е 260 календарни дни. От два месеца се извършва подмяна на уличното осветление на територията на град Белослав.

Налице е забавяне в изграждането на новата система за улично осветление поради две основни причини:
1. незаконно присъединили се потребители към мрежата, който възпрепятстват работата на изпълниля и
2. тестовият период, който в момента тече, с оглед безопасната експлоатация за в бъдеще.

В подменените вече части от град Белослав – квартал „Акации“, квартал „Младост“ и централната градска част, по време на тестовия период се наблюдава преустановяване на осветлението в осветителните тела. Повече от две седмици, почти всяка вечер осветлението по белославските улици угасва малко след неговото активиране поради неправомерно присъединили се консуматори към общата електрическа мрежа, вследствие на което мрежата не издържа и предпазителите падат.

Започват съвместни проверки за установяване на незаконно свързалите се към мрежата лица/обекти/домакинства. При установяването им, ще бъдат подавани сигнали към полицията/ органите на МВР, прокуратурата и към електроразпределителното дружество.

Общинска администрация – Белослав напомня, че кражбата на ток (нерегламентираното присъединяване към електропреносната мрежа) е престъпление и се наказва съгласно българското законодателство. )

Следва да се има предвид, че кражбите на електроенергия вредят на всички потребители, включително и на модернизираното улично осветление, защото нарушават качеството на предоставяната услуга, водят до повреди на съоръжения и прекъсвания на електрозахранването.

Всичко това смущава нормалния живот на обществото.Доставката и монтажът на осветителните тела и осветителни уредби продължава по график до пълното финализиране на проекта.

Обръщаме внимание, че до окончателното изпълнение на монтажните дейности и въвеждането на обекта в експлоатация е възможно в системата да се установяват отклонения, включително и нежелани прекъсвания до изтичането на тестовия период.

Новата модернизирана система за улично LED осветление ще промени облика на нощен Белослав, ще повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление, ще понижи енергийната комсумация и съответно ще намали значително годишните разходи за електроенергия. Тя ще бъде ръководена чрез иновативно автоматично управление, позволяващо контрол на електроенергийните разходи. С изпълнението на дейностите по проект „Рехабилитация и модернизация на системa за външно изкуствено осветление в гр. Белослав, община Белослав”, ще бъдат намалени вредните емосии, емитирани от Община Белослав.

Това написаха на Фейсбук профила на Община Белослав.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии