“Танците на село Тополи” – Интерактивна изложба на Таратанци във Варна

В периферията на морската Столица Варна е сгушено едно оживено и китно село с богата култура и запазени вековни традиции. Това е село Тополи! В мир и хармония там вече над 50 години живеят две етнографски общности – тракийци и чѐнгенци.
Всяка общност си има свой автентичен и много интересен фолклор, който и днес все още се пази и предава от местните жители.

От 2022 г. ние от екипа на Таратанци пътуваме из България в търсене на традиционни български народни хора̀. В селца и градчета работим с местни хореографи и танцьори, които ни оставят отпечатъци от стъпките на типични за конкретното място хора̀, като стъпват в боя и танцуват върху бели платна. Тези отпечатъци впоследствие ние дигитализираме под формата на графични фигури от стъпки с цел да съхраним хора̀та за поколенията чрез една нова, по-различна перспектива.

Село Тополи – това така богато на културно наследство местенце, определено събуди интереса ни и затова през август тази година се отправихме именно натам.

В местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1927″ председателят Величка Иванова, екипът на читалището и членовете на Ансамбъла за автентичен фолклор ни посрещнаха изключително гостоприемно и топло.

По време на посещението ни документираме и снехме отпечатъците на 8 типични за село Тополи чѐнгенски и тракийски народни хора̀, които след това дигитализирахме и оформихме като графични фигури от стъпки. Хора̀та са уникално красиви, а песните към тях изключително внушителни.

Отпечатъците на хора̀та ни остави Денка Георгиева, а на песен ги изиграха за нас танцьорите от Ансамбъла, сред които Даринка Янкова, Веса Георгиева, Елена Гочева, Росица Желязкова и Златка Николова. За музикалния съпровод на гайда се погрижи 17-годишният Калоян Янков, който е имал честта да се учи от великия и неповторим майстор на двугласна гайда – бай Минко. Чѐнгенгката Калинка Ненова, библиотекарят на читалището Румяна Никова, както и 86-годишният Рою Роев (който все още танцува в Ансамбъла) бяха така мили да ни разкажат пред камера историята на селото.

На 12.10.2024 г. в Склад за култура „Никотеа” (ул. Никола Кънев 1, гр. Варна) от 18:30 ч. ви каним на откриване на изложбата „Танците на село Тополи”, в която сме събрали красивите фигури от стъпките на хора̀та. На живо ще се насладите и на прекрасните изпълнения на танцьорите от Ансамбъла. Ще научите за историята на село Тополи с неговите две етнографски общности и типичния фолклор за всяка от тях.

Очакваме ви!

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 15.10.2024 г. (вкл.) в часовия диапазон 17:00 – 19:00 ч. в Склад за култура „Никотеа” на ул. Никола Кънев 1, гр. Варна.

Вход свободен!

По време на престоя ни в село Тополи посетихме също и красивата и много интересна къща за фолклорни кукли на Димка Андреева. Вече над 30 години Димка шие традиционни облекла, с които облича дървени кукли, правени от нейния съпруг. Куклите носят различни народни носии от всички етнографски краища на България. По време на изложбата ще имате възможност да се срещнете на живо и с Димка, която ще ви разкаже за своята колекция.

Проекта реализираме с подкрепата на Фонд „Култура” към Община Варна.

Община Варна – Култура и изкуство. (varnaculture.bg), https://www.facebook.com/varnaculturebg Вижте по-малко


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии