Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

Заместник-кметът Павел Попов участва в откриването на двадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм, който се провежда във Варна. Попов сподели личните си спомени от първите издания на форума.

Представете си ентусиазма на едно дете, когато му кажат, че ще гледа в продължение на часове „Лека нощ, деца“ – няма по-голяма радост от това! По-късно започнах да осъзнавам, че това изкуство толкова ми е харесвало, защото падаха границите. В онова време усещахме границите, независимо от възрастта, а това събитие беше нещо световно, което се случваше във Варна, разказа Попов.

Той изрази радостта си от възстановяването на фестивала след дълго прекъсване и от факта, че Варна отново е негов домакин. Този фестивал е част от мечтата на управленския екип да превърне Варна в културна столица в пълния смисъл на думата, в космополитен град, в който свободата е в силата си и всеки се чувства в своята творческа мощ, каза още той.

Специален гост на юбилейното издание на фестивала беше вицепрезидентът Илияна Йотова. Директорът на фестивала проф. Анри Кулев също припомни първото му издание през 1979 г., когато 5 000 души, изправени на крака, аплодират рисувани филми в Двореца на културата и спорта във Варна. Той отдаде почит и на големите имена в българската анимация – Тодор Динов, Доньо Донев, Иван Веселинов, Стоян Дуков, Зденка Дойчева, Христо Топузанов, които поставят основите на автентична българска анимационна школа.

Двадесетото издание на фестивала ще продължи до 15 септември и ще представи на публиката най-доброто от рисуваното кино през последната година. Състезателната селекция е допуснала до конкурсната програма над 70 филма, разпределени в 7 категории – късометражни, студентски, детски, български филми и най-новите – еротична и хорър анимация.

Филмите са на автори от цял свят, част от които също са във Варна. Сред тях са и имена от афишите на първите фестивални издания от началото на 80-те години. Освен конкурсните програми, в петте дни на фестивала ще се проведат лекции, майсторски класове, семинари, изложби, специализирани прожекции, тематични кръгли маси и професионални дискусии.

Подробна информация за фестивала и участниците в него може да бъде видяна на официалната му страница – https://varnafest.org


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии