„Шопен, живот в изгнание“ – рецитал на Силвен Моризе

На 14 юни от 19:00 ч. в Радио Варна ще се проведе събитието „Шопен, живот в изгнание“ – рецитал на прочутия пианист Силвен Моризе, който ще изпълни на роял емблематични произведения от парижкия период на Фредерик Шопен, които създава след принудителното си изселване от Полша.

Рециталът започва с Балада оп. 23 в сол минор, първата от неговите балади – форма, която Шопен усъвършенства, за да трансформира музикалния разказ. Композирано след пристигането му в Париж, това невероятно произведение съчетава драматичен лиризъм и технически иновации, отразявайки мъката и надеждата на творец в изгнание.

Чрез завладяващи валсове и интроспективни ноктюрни Шопен улавя същността на романтичния дух на епохата, като същевременно влива в композициите си меланхолични нотки, специфични за опита му като изгнаник. Събитието „Шопен, живот в изгнание“ включва и мазурки, които прославят неговото полско наследство, както и полонези, които резонират с духа на съпротива и национална гордост.

Силвен Моризе завършва Парижката висша музикална консерватория, а от 2009 г. работи основно като оркестрант за кино и симфонична музика. Автор е на саундтрака на редица филми.

Той пристига във Варна във връзка с Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и концерт-спектакъла „Чаплин Пианисимо“ с участието на Юджийн Чаплин, в който Силвен Моризе свири на пиано. Събитието ще се проведе на 15 юни от 19:00 ч. във ФКЦ, а като комплимент към варненската публика Моризе ще изнесе рецитала „Шопен, живот в изгнание“ ден по-рано в Радио Варна. Билети се продават на касите на ФКЦ, както и онлайн: https://bit.ly/4bQnH6G.

 Събитието се организира от Международен музикален фестивал „Варненско лято“ и Международен театрален фестивал „Варненско лято“ съвместно с Алианс Франсез – Варна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии