35 години от полета на космонавта Александров в Градска Галерия Варна

Тази година на 7-ми юни отбелязваме 35 години от полета на вторият български космонавт ген. Александър Александров. Във връзка с това в Градска Галерия – Варна ще бъде показан космическия скафандър на летеца, любезно предоставен от  Община Омуртаг.

Скафандарът и други артефакти от полета ще бъдат представени в рамките на изложбата КОСМОДРУМ: Космически истории от миналото, която отваря врати на 16 март. 

Изложбата КОСМОДРУМ е част от антропологично изследване на Ралица Герасимова, което се занимава с ролята на бъдещето в нашето близко минало. Най-вече космическото бъдеще и надеждите за междузвездни пътешествия. Проектът се занимава със съпреживяването на Космическата ера и Надпреварата за космоса у нас.

Позаровени в емоционалната история на отминалия режим, участието на България и отзвукът от световните космически постижения са теми, които превземат културния живот на страната по много начини. Още от 60-те години символичното присъствие на космонавти, звездолети и планове за галактическо бъдеще се промъкват в политическите речи, популярната литература и научните директиви (напр. прогностика). Световните космически програми се развиват бързо и с кацането на Луната глобалното присъствие на космическата тема дава отзвук в архитектурата, музиката, модата и изобщо популярната култура. В България през 70-те и 80-те години, колонизацията на космоса и приказките за извънземни са централна тема в детските книжки, младежки комикси и списания, а научната фантастика достига феноменална популярност – най-вече с флаг-проекта Библиотека Галактика.

Освен в популярната култура, космическият хоризонт е заложен и в пропагандния дискурс, където светлото бъдеше е неизбежно. Едва ли не – гарантирано продължение на комунистическия строй. Ръководството на тогавашния режим се понася към космоса не само на думи: България е единствената държава в програма “Интеркосмос”, която изпраща не един, а двама космонавти; като нация сме 6ти в света да изпратим човек в космоса. През 80-те години България става трета страна, след САЩ и Русия, производител на харна за космонавти. Междувременно произвеждаме техническо оборудване за руската космическа агенция, като страната е водеща в манифактурата на роботи за източния блок (около 45% от общото производство). 

България е космическа нация!

Изложбата КОСМОДРУМ е един опит да се разгледа културното наследство на Космическата ера в България. Аполитичен прочит на „политиките на бъдещето“ от нашето минало. Разказ за космическата ни история. Демонстрация на огромната популярност на темата космическо бъдеще в българската култура.

Ще ви покажем космическото в най-известните му проявления в масовата култура у нас, както и в по-неизвестните.

В заключение ще покажем и селекция работи на съвременни артисти-космонавти, защото ние може да не сме все още в космоса, но космоса е вече в нас!

Списък на артисти-космонавти и какво е космоса за тях?

(съвременна секция)

Станислав БЕЛОВСКИ

Силвия БОГОЕВА

Домисани КАРАМАНСКИ

Калоян Илиев КОКИМОТО

Мария НАЛБАНТОВА

Дина СТОЕВ

Красимир ТЕРЗИЕВ

Трендафила ТРЕНДАФИЛОВА

Петър ЧИНОВСКИ

Кирил ЧОЛАКОВ

Пламен ЯНКОВ


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии