Остава под стража обвинен в извършването на грабеж при рецидив

Варненският апелативен съд отхвърли жалбата срещу задържането под стража на мъж, обвинен в извършване на грабеж на двама души, в условията на опасен рецидив. Най-тежката мярка за неотклонение е била постановена от Окръжен съд – Варна, но определението бе атакувано пред въззивния съд.

37-годишният Огнян Х. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 25 февруари в Каменар е отнел от жена 15 лв., като използвал сила и заплахи. Направил опит да ограби и мъж, но заради липсата на средства у него, деянието останало недовършено.

Адвокатът на задържания изрази и пред настоящия съдебен състав несъгласие с правната квалификация на деянието. Мъжът полагал труд и се грижел за децата си. Макар да е осъждан неколкократно, не се е укривал, ето защо не би се укрил или извършил престъпление.

Представителят на Апелативната прокуратура обърна внимание на осъщественото тежко умишлено престъпление. Обосновано е предположението, че не друг, а Огнян Х. е извършил деянието. Няма данни,  оборващи рисковете от укриване или извършване на престъпление.

И горната инстанция заключи, че е подкрепено с доказателства обоснованото предположение за това, че обвиняемият е съпричастен с деянието, за което е привлечен. При наличието на опасен рецидив, законът презюмира опасността от укриване или извършване на престъпление. Дори само това е достатъчно, за да се приеме, че всички законови предпоставки за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение са налице. Но Апелативният съд обърна внимание и на справката за съдимост на Огнян Х. – той е осъждан за 6 умишлени престъпления от общ характер. Изтърпявал е наказания „лишаване от свобода“. Последния път е напуснал затвора през август миналата година. Това още веднъж доказва реалната опасност да извърши престъпление.

Предвид всичко това за въззивната инстанция не остана съмнение в правилността и законосъобразността на определения от Варненския окръжен съд арест за обвинения в грабеж при опасен рецидив Огнян Х.

Съдебният акт на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии