Предстоящ протест на медицинския персонал на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна“

Във връзка с организиран протест от медицинския персонал на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна“ ЕООД, Ви информирам следното:

– Протестът е обявен и ще се проведе на 19.12.2022 г. от 10.00 часа пред сградата на стационара на тубдиспансера, намиращ се в местност „Амонал“, землище с. Зездица ( пътя Варна – Белослав, преди заведение „Тримата мускетари“);

– Желанието на здравните работници е да бъдат чути от държавна и местна власт, и болницата бъде запазена. За това като крайна мярка са решени да блокират движението по пътя Белослав-Варна и най-после се намери някой, който да обърне внимание на проблемите им. А те, мисля, са Ви добре известни: задължения към Енерго-про Варна в размер на няколко десетки хиляди лева, неполучавани месеци наред трудови възнаграждения на персонала, неефикасен мениджмънт и т.н.

– При все това, макар и търговско дружество, не е нормално да се очаква от едно лечебно заведение да генерира финансова печалба. Защото единствената печалба, която всеки здравомислещ човек може да очаква от болница е тази за близките на изписаните здрави пациенти и на тях самите, която печалба обаче няма финансов еквивалент, а нещо много по-ценно и липсващо ни днес – признателност и здравето на българина.

– Както някои от Вас и аз бях на сесията за бюджета на Община Варна, когато въпросът за задълженията на болницата бе повдигнат и отхвърлен от общинските съветници с аргумента, че болните в болницата били съвсем малко и тя не била рентабилна. Но искам да обърна внимание, че повечето от тези малко болни са с поставена диагноза туберкулоза и можем само да се радваме, че не са повече.

– На фона на това знаете как бе прокарана и гласувана точката за издръжка на баскетболен клуб „Черно море“ – под натиска на няколко стотин души спортисти нахлули в зала „Пленарна“, които казаха, че няма да излязат от залата и няма да пуснат никого от общинските съветници да излезе, докато не се внесе извънредна точка в дневния ред на сесията и не бъдат отпуснати на клуба нужните средства за издръжката му – ако не бъркам 150 000 лв. или повече. И точно за 10 минути им бяха отпуснати с пълно мнозинство и един въздържал се. Нали и клубът е търговско дружество?! Не искам да подценявам работата на спортистите и спортните им постижения, само Ви давам пример, че за едни хора проявяващи държание, което може да се окачестви от някои като хулиганско, нещата могат да се решат за 10 минути с пълно мнозинство от ОС при Община Варна, а на хората генериращи здраве и спасяващи човешки животи това им е отказано.

– Да напомням ли и за петте милиона лева отпуснати от Община Варна за засаждане на цветя?! Толкова ли не могат да се намерят от Министерство на здравеопазването и Община Варна нужните средства?!

– Медиците в болницата от десет месеца не са получавали заплати. ДЕСЕТ МЕСЕЦА!!! Но дали клетва, те не са преставали да лекуват болните. На фона на това едни други наши избраници – също дали клетва – десет месеца получават заплати, (само с 5-6 от които могат да бъдат изплатени задълженията на болницата) а дори не успяват да направят правителство…

– На няколко пъти вече ми бе обърнато внимание, че най-вероятно има определени интереси към сградата на болницата, която както Ви е известно е триетажна, разположена в гориста местност с променен статут, на брега на Варненското езеро, изградена с държавни средства… и напълно подходяща за хотел или хоспис.

– Всичко това е ненормално – знаете го и Вие както го знам и аз – но от вчера болницата вече е с окончателно спряно ел. захранване, а персоналът и болните са пуснати по домовете им. Не искам да пророкувам какво може да се случи от тук нататък…

– От болницата към нас – жителите на с. Константиново – се обърнаха с молба да подкрепим протеста им и ние ще го направим, но моля и Вас, като медии да отразите и дадете гласност на проблема. Защото на всички ни е ясно, че без да бъде отразен, той ще продължи да не съществува за властимащите, болницата ще бъде успешно доведена до несъстоятелност и (най-вероятно) придобита за жълти стотинки от някой от тези, които в момента се правят на неприятно разсеяни.

С уважение:

Марин Урумов – председател на инициативен комитет село Константиново.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии