Условно наказание наложи Районен съд – Варна за ползване на неистинска диплома

47-годишен мъж от Варна беше осъден на 10 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Пред състав на Районен съд – Варна подсъдимият се призна за виновен по повдигнато му обвинение за това, че на 16 октомври 2020 г. пред служител на сектор “Пътна полиция” към МВР-Варна, съзнателно се ползвал от неистински официален документ – дубликат на диплома за завършено средно образование. Деянието е наказуемо по чл. 316 от Наказателния кодекс.

На посочената дата  подсъдимият подал пред „Пътна полиция“ комплект документи за издаване на шофьорска книжка, като към тях той представил и копие от свидетелството за завършено средно образование, собственоръчно заверено за вярност от него с подпис и изписване на имената. На представения от него дубликат бил придаден вид, че е издаден от Професионална гимназия по транспорт и машиностроене в град Провадия.  Междувременно, при последвалата по утвърден ред регулярна проверка относно автентичността на документите за завършено образование, се установява, че подсъдимият не е учил във въпросното училище и в регистрационните книжа изобщо не фигурира издавана диплома с такъв сериен номер. За самото съставяне на неистинския документ от подсъдимия не може да бъде търсена наказателна отговорност.

47-годишният мъж е неосъждан. Наказанието беше наложено по силата на постигнато между страните в съдебна зала споразумение. Направените по делото разноски се поемат от подсъдимия. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии