Тържествено отбелязване на 142-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов ще участват в тържественото отбелязване на 142-ата годишнина от създаването на Военноморските сили (ВМС) в гр. Варна. Гост на тържествата ще бъде министър-председателят на Република България Стефан Янев.

На 7 август (събота) в 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна ще започне тържествено събрание-концерт, посветено на празника на ВМС. Тържеството ще бъде открито от командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов ще поздравят личния състав на ВМС и ще наградят военнослужещи, отличили се с професионално и отговорно изпълнение на служебните си задължения през годината.

На 8 август (неделя) в 9.00 ч. на Морска гара Варна  ще започне ритуалът, с който тържествено ще бъдат издигнати Военноморският флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС съвпада с тържествения акт по връчване на дипломите за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2021“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров“. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще поздравят младите офицери по повод успешното завършване и постъпването им на служба във военния ни флот.

През тази година 17 випускници ще получат своите лейтенантски пагони, след успешно завършване на специализациите „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС“.

Първенец на випуска е Васил Марков – специализация „Корабни машини и механизми за ВМС“. Той е първенец и на специализацията. Първенец на специализация „Корабоводене за ВМС“ е Живко Павлов, а на  специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ – Валентин Георгиев.

* * *

Българският военен флот е създаден на 12 август 1879 г. в град Русе. През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна. Първите български морски офицери се подготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция. По време на Балканската война 1912-1913 г. и на Първата световна война флотът активно участва в бойните действия. Тогава се създават подводните сили и морската авиация, започват операции по миночистачна дейност и противолодъчна защита.

Военноморските сили защитават интересите на Република България в морските пространства, гарантират нейния морски суверенитет и подготвят формирования за участие в подкрепа на международния мир и сигурност и за оказване помощ на населението.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии