Виртуозният пианист Антонио ди Кристофано на сцената на Варненската опера

Специален гост на симфоничния концерт във Варненска опера на 8 ноември е италианският пианист Антонио ди Кристофано – виртуоз с блестяща кариера на петте континента, преподавател в реномирани консерватории и жури на световни конкурси за пиано. Концертът ще предложи програма за ценители – включени са Увертюрата към операта „Вълшебният стрелец“ на Вебер, Концерта за пиано и оркестър № 1 в сол мажор на Равел и Симфония № 5 „Реформаторска“ на Менделсон. Оркестъра на Варненската опера ще дирижира Николай Хилендаров.

Възпитаник на Консерваторията Керубини във Флоренция, Антонио ди Кристофано е канен в Карнеги Хол, Ню Йорк и Музикферайн във Виена, свири с Камерния оркестър на Флоренция, Симфоничния оркестър на Лече, Оркестъра Magna Grecia, Сицилианския симфоничен оркестър, Оркестър на радиотелевизия Албания, Президентски симфоничен оркестър на Анкара, Симфоничен оркестър на радио Прага, Чешки филхармоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Измир, Филхармония Монреал, Оркестъра на Миланската Скала. Пианистът работи с диригенти като Дж. Таверна, М. Бош, М. Алсоп, К. Шулц, М. Занини, К. Оливиери-Мънро, Л. Сваровски, А. Чернушенко, М. Зигхарт, Т. Кучар и много други. Ди Кристофано записва с компании като Velut Luna и Millenium, а последният му издаден диск е със сонати на Бетовен. Съдия е на редица престижни международни конкурси за пиано и гост-преподавател в консерваториите в Москва, Валенсия, Дубровник, София, Шанхай, Солун и др.

На варненска сцена Антонио ди Кристофано ще изпълни Концерт за пиано и оркестър № 1 на Морис Равел, в който композиторът е повлиян от Гершуин, джаз и блус звученето.

Концерта ще дирижира варненецът Николай Хилендаров, възпитаник на НУИ „Добри Христов“ и студент по дирижиране в класа на проф. Григор Паликаров в НМА „Панчо Владигеров“. С оркестъра на държавна опера Варна той участва в оперни спектакли и симфонични концерти, както и в програми от международния музикален фестивал „Варненско лято“.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии