Над 15 000 служители на вътрешното министерство са ангажирани с охраната на изборните секции

В осигуряването на обществения ред участват и 453 служители от ГДЖСОБТ

Продължава провеждането на националната специализирана операция за предотвратяване на престъпленията, свързани с изборното законодателство. В координираните и широкомащабни полицейски действия участват служители на криминална, икономическа и пътна полиция на областните дирекции, подпомагани от сили на Главна дирекция „Жандармерия и СОБТ“.
Резултатите от реализираните полицейски действия представи директорът на Дирекция „Пресцентър и стратегически комуникации“ д-р Митко Димитров. До този момент в структурите на МВР са получени 512 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. От всички получени сигнали 408 са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии или коалиции, 21 са за неправомерна агитация, а други 13 са за унищожаване на имущество. Подадени са и три сигнала за опит за корпоративен вот, както и 67 – за други нарушения на изборния процес. Той уточни, че в рамките на проведените операции до момента са образувани общо 110 досъдебни производства, задържани са 51 човека и са съставени 1450 предупредителните протоколи по Закона за МВР.

Днес полицейски действия се провеждат на територията на област Бургас. Контролират се рискови места, за които е постъпила оперативна информация за евентуално извършване на изборни нарушения и се проверяват лица от активния криминален контингент. До момента има задържани трима души, за които има данни, че осъществяват дейност, нарушаваща изборното законодателство. По случаите са образувани три досъдебни производства. Други четирима са задържани за притежание и разпространение на наркотични вещества.

В охраната на изборните секции в страната са ангажирани малко над 15 000 служители на вътрешното министерство. Допълнително за охрана на обществения ред на територията на СДВР и областните дирекции са включени 453 служители от ГДЖСОБТ. Митко Димитров подчерта, че се осъществява постоянна комуникация с ЦИК и компетентните институции по отношение на изборния процес. Статистиката към днешния ден показва, че от звената за български документи за самоличност към СДВР и областните дирекции са издадени 843  удостоверения, с които българските граждани ще могат да гласуват в изборния ден.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии