Поставена ли е Община Варна пред финансов колапс – питат от Общинския съвет в града

Поставена ли е Община Варна пред финансов колапс – този въпрос беше поставен на брифинг с участието на председателя на Общинския съвет Христо Димитров и неговите заместници Тодор Балабанов, Николай Костадинов, Цветелина Атанасова, Светлан Златев и Христо Атанасов. Поводът за тревогата им е писмо от директора на дирекция „Финанси и бюджет“ Кирил Симеонов, адресирано до зам.-кметове, директори на дирекции, районни кметове, с което обаче Общинският съвет не е бил запознат. Тревожната финансова ситуация е причината да се замазват очите на съветниците и на цялото общество с несъществуващи проблеми в общинските търговски дружества, бе изтъкнато пред представителите на медиите.

В писмото се посочва, че вследствие на решения на Общински съвет и на заповеди на кмета на общината има непланирани разходи в бюджета на общината за 2024 г. Същевременно някои параграфи от приходната част на бюджета  към  момента не се изпълняват в планирания обем и това може да окаже негативен ефект върху изпълнението  на бюджета за годината, се казва още в писмото.

Поради очертаващ се недостиг от финансови средства директорът на финансовата дирекция призовава да се съблюдават следните приоритети:        1. плащания по обслужване на общинския  дълг, 2. заплати, осигурителни плащания, обезщетения, помощи, стипендии и медикаменти и 3.    храна,    отопление,    осветление,    както  и   издръжка на    социалните, здравните и образователни заведения

„Наложително е от настоящия момент до края на годината да се заявяват само най-неотложни и приоритетни разходи. Разходи, които не са наложителни в момента,  да  се предложат за обсъждане по проектобюджета за 2025  г.“, се посочва още в писмото.

Това писмо не е сведено до знанието на Общинския съвет – органа, който контролира изпълнението на бюджета на общината.

На следващата сесия, която ще се проведе на 31 октомври, ще поискаме изслушване на кмета, който дължи обяснение както на общинските съветници, така и пред обществото какво се случва с бюджета. Ще държим да получим пълна информация какви непланирани разходи има, които да дадат толкова сериозно отражение на бюджета, беше изтъкнато по време на брифинга.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии