Общинският съвет във Варна: Има политическа атака спрямо общинските търговски дружества

Има политическа атака спрямо общинските търговски дружества. Това бе заявено на брифинг, посветен на състоянието на дружествата, в който участваха председателят Христо Димитров и негови заместници.

„Няма разминавания с кметската администрация по въпроса дали трябва да има одит и дали трябва да решим проблемите на „Градски транспорт“ и на всички общински дружества такива каквито са. Ние всички сме на едно мнение, че одит е необходим и това е нещо, което и лично аз съм заявил и предложил още в началото на годината. Разминаването ни е в начина, по който той да се случи“, заяви пред журналистите инж. Димитров.

Според него и заместниците му срещите със служителите, пресконференциите, коментарите по извършваните в момента одити са добра публична акция, но за тях е важен резултатът, а не шумът. Изнасянето на информация от одитите, които все още са в ход, е опит да се правят внушения пред гражданите на Варна, бе посочено на брифинга.

Бордовете на дружествата са избрани по реда на закона, те по никакъв начин не са политически назначения. Тази практика е преустановена от няколко години, бе припомнено днес.

Въпреки заявката на кмета от последната сесия, че ще бъде направен частен одит от много сериозни одитиращи компании, които трябва да дадат насоки какви стъпки да се предприемат, е пуснат вътрешен одит. Той няма как да посочи какви грешки са допускани и да даде насоки за подобряване на работата и постигане на по-високи резултати, смятат те.

Пред представителите на медиите беше съобщено, че по неясен критерий е избрано частното дружество „Индустриални системи за сигурност“, в чийто предмет на дейност няма одитиране или управление, да направи одит на всички търговски общински дружества. Изнесена бе информация, че въпросното дружество е базирано във Велико Търново и е само с двама служители. То е предоставило оферта от 15 хил. лева за извършване на одит само на едно дружество.

Според участници в брифинга кметската администрация е пропиляла една година от управлението и в момента предизборно се сеща за търговските дружества. Интересното е, че не се сеща за всички общински дружества, а само за някои от тях, бе посочено на пресконференцията.

Те са мнение, че Благомир Коцев заради неспособността си да се справи с управлението на Варна прехвърля отговорността на Общински съвет – Варна. Това са дружества, чийто принцип е ОбС, и насочва атаката си там. Според тях кметът не вижда никакви други проблеми в града, а само тези в „Градски транспорт“ и другите дружества.

Председателят и заместниците му заявиха също, че ще изчакат докладите от одитите и тогава да вземат информирани решения и действия.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии