Адвокат Биляна Тончева – „Фирмите от Северна България с приоритет по европейски програми“

И тази година на българския бизнес бе осигурен достъп до огромен ресурс европейско финансиране. Това ще продължава и през следващата 2025 г., която е ключова за фирмите от Северна България от гледна точка на възможностите за развитие и повишаване на конкурентоспособността с помощта на безвъзмездни средства.

Кои са те и на какви условия следва да отговарят кандидатите, за да могат да се възползват от предвиденото финансиране, ще разберем от прокуристът на консултантска компания „Еко Глоуб“ ООД, адв. Биляна Тончева.

Дружеството е създадено през  2012 г. с цел консултиране, подготовка и управление на проекти, финансирани с европейски средства и от самото си създаване до ден днешен, то се управлява от адв. Биляна Тончева, като във впечатляващото портфолио на „Еко Глоуб“ ООД са успешно реализирани едни от най-големите асфалтови бази в страната, трошачно-пресевни инсталации, автоматизирани активи в сферата на металообработката, ново поколение индустриални шевни машини и успешно внедрени редица иновативни процеси и продукти – новост не само на българския, но и на международния пазар.

Прецизната работа, вникването в детайла до най-малката подробност и прецизирането при анализа, оценката, подготовката и отчитането на самия проект, са предпоставките дружеството да има близо 1800 клиента в различните сфери на бизнеса.

Здравейте, адвокат Тончева. Благодарим, че ще споделите с нас новите възможности.  Бихте ли ни разказали повече за предстоящата възможност по Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027?

Процедура „Малки иновативни грантове за малки и средни предприятия (МСП)“ е дългоочаквана и предизвиква сериозен интерес, защото ще предложи специализирани услуги за подпомагане на МСП и групи от МСП (включително услуги за управление, маркетинг и проектиране). Тя бе публикувана за обществено обсъждане и се очаква да стартира в края на м.декември.

Общият бюджет от 25 000 000 лв. цели подкрепа за научно-интензивни услуги за предоставяне на иновативни решения, въвеждането на нови продукти, процеси или услуги в бизнеса, решаването на различни технологични проблеми на предприятията, въвеждането на нови бизнес модели, прототипиране и др. чрез предоставяне на фокусирана подкрепа на българските предприятия под формата на фиксирани грантове за предоставяне на услуги от доставчици на знания като университети/научни организации, вкл. центрове за компетентност, центрове за върхови постижения,  научноизследователски инфраструктури от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Допустими са регистрирани преди 31.12.2022 г. предприятия, чиито средносписъчен състав не превишава 249 души, и които имат поне 2 заети лица за 2023 г.

Финансово изискване е да имат нетни приходи за 2023 г. за

Микро предприятие  ≥ 40 000 лв.

Малко предприятие ≥ 82 000 лв.

Средно предприятие  ≥123 000 лв.

 Какви са финансовите условия на тази процедура – размер и интензитет на допустимото финансиране?

Минималният и максимален размер на безвъзмездно финансиране е:

За една услуга – 13 510 лв.

За две услуги – 27 020 лв., като е допустимо едно МСП да получи максимум до две услуги.

Интензитетът е 100%

Г-жо Тончева, вече споменахте, че по тази процедура се предвижда подкрепа за предоставяне на иновативни решения, въвеждане на нови продукти, но какви са по-точно допустимите дейности и, разбира се, допустимите разходи?

 Допустимите  дейности са две:

1) „Консултантски услуги в областта на иновациите“

2) Услуги или достъп до специализирани лабораторни комплекси или научно оборудване

Кандидатите могат да избират от предварително изготвен списък с услуги и научните организации, които ги предоставят.

Г-жо Тончева, какъв съвет бихте дали на българските фирми, които не са се възползвали от възможностите, които им предоставя Европа и смятат, че кандидатстването по европейски програми е дълъг и сложен процес, доста често обречен на неуспех?

Всяка една процедура е специфична сама за себе си и крие много подводни камъни. Най-важното е доверието между клиент и консултант. От старта на процеса по подготовка на дадено проектно предложение, ние извървяваме целия път заедно с клиента – от неговата идея през кандидатстването, управлението и до отчитането. Проблемите, които се срещат при всеки един проект, могат да бъдат разнообразни, но не и неразрешими. Затова цялата проектна идея се разглежда от самото начало, изработват се концепция и план за управлението, за да не настъпят в бъдещ етап сериозни пречки и неприятни изненади по време на нейната реализация. Нашата задача е максимално добре да подготвим проектните предложения и всяка една фирма, която ни се е доверила, да получи финансиране.

Отличително в дейността на „Еко Глоуб“ е, че ние не искаме предварително заплащане за подготовка на проектите и очакваме нашето възнаграждение едва след одобрението  на проектното предложение.

Можете да се свържете с адв. Биляна Тончева за повече информация на телефон: 0894698048, или мейл адрес: [email protected], както и да ни посетите на сайта: https://ecoglobe-bg.com/.

Последвайте страницата във Фейсбук за актуална информация: Европейски проекти за бизнеса Еко Глоуб.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии