Триптихът на Пучини на варненска сцена на 19 октомври

Само веднъж до края на годината варненската публика ще може да се наслади на необикновения Триптих на Пучини, съставен от едноактните опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“, чиято блестяща премиера беше през юни в рамките на XV Опера в Летния театър. Представлението е на 19 октомври, а спектакъла ще дирижира емоционалният маестро Якопо Сипари ди Пескасероли, удостоен със званието „посланик на Пучини“ за работата си по цял свят.

В ролята на Джани Скики ще влезе знаменитият баритон Кирил Манолов, за когото този оперен образ е сред любимите му и това личи на сцената. „В годината на Пучини оперните театри по света  се постараха да отбележат годишнината по специален начин и аз поздравявам Варненската опера за това, че постави неговия Триптих. Много се забавлявам, когато пея в „Джани Скики“, защото е изключително смешна опера. Образите в нея са натурални, взети от улицата, груби, недодялани, алчни, ламтящи за чуждото богатство, ярки и пластични. Когато съм работил по заглавието заедно с италианци, те са ми споделяли, че много се смеят, защото припознават роднините си в историята. Музиката на Триптиха е много красива и бърка дълбоко в сърцето. Затова, както всеки път, очаквам с нетърпение срещата си с варненската публика в този истински Пучиниев шедьовър“, казва Кирил Манолов.

В трагичната опера „Мантията“ зрителите ще чуят водещото албанско сопрано Дорина Селимай като Джорджета, а в ролите на Луиджи и Микеле от любовния триъгълник ще влязат Валерий Георгиев и Пламен Димитров. Сестра Анджелика от едноименната драма ще оживее с великолепния глас на Линка Стоянова, а емблематичната ария „O mio babbino caro“ от комедийната „Джани Скики“ ще звучи в изпълнение на Жана Костова като Лаурета.

Триптихът, реализиран съвместно с Албанската национална опера и балет, е едно от знаковите постижения на Варненската опера, нареждайки я сред малкото театри, които поставят творбата в цялост и със самостоятелен състав.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии