Интервю с Нели Анастасова: Мода, благотворителност и социална ангажираност в едно събитие

Нели Анастасова е сред най-влиятелните имена в модната индустрия в България. Нейният бранд, носещ нейното име, вече над десетилетие успешно съчетава изящество, стил и социална ангажираност. Бутикът й във Варна, отворен през 2015 г., привлича вниманието на бизнес дами от различни страни, а бъдещите планове на Нели включват и откриването на нови бутици във Виена и Милано. През годините, Нели е участвала на редица престижни модни форуми, включително и на Миланската седмица на модата, където нейните колекции се радват на голям успех.

През 2021 г., тя бе удостоена с наградата „Жена предприемач на годината“, което подчертава нейните забележителни успехи както в модния свят, така и в социалната сфера. Със своята работа, Нели активно подкрепя инициативи в помощ на деца със специални нужди и възрастни хора. От 17-и до 19-и октомври 2024 г. ще се проведе първото издание на Форум на модата – Варна, международно събитие, което съчетава мода, музика, изкуство и благотворителност. Ден преди старта на историческото събитие в света на модата в България, Нели Анастасова разказва за своите вдъхновения и визията си за бъдещето на модата.

Какво Ви вдъхнови да създадете първото издание на Форум на модата – Варна и как се роди идеята да обедините мода и благотворителност в този проект?

Вдъхновението дойде от желанието ми да съчетая красотата на модата с нещо по-голямо – кауза, която носи добавена социална стойност. Миналата година организирах благотворително събитие, което събра много положителни отзиви и привлече сериозна подкрепа. Тогава реших, че е време да обединя не само моите усилия, но и таланта на други дизайнери, които като мен виждат в модата средство за подпомагане на обществото. Събитията, които създавам, винаги имат за цел не само да покажат красота, но и да донесат полза за обществото и в частност на децата от аутистичния спектър.

Събитието съчетава мода, музика, изкуство и социална ангажираност. Как се разви концепцията за това тридневно шоу и какви са основните му цели?

Основната цел на VFF е да създаде уникално събитие, което събира мода, изкуство и социална ангажираност в едно цяло. Това не е просто модно дефиле или събитие – това е място, където различни сфери от обществения и културен живот се срещат и създават нещо по-голямо. Искам публиката не само да се наслаждава на естетиката, но и да осъзнае значението на благотворителността, която стои в основата на Форума. В крайна сметка, събитие с такъв мащаб и визия трябва да има значим социален ефект.

Какво е значението на благотворителната част на събитието и защо избрахте да подкрепите Център за деца с аутизъм?

Значението на благотворителността за мен е огромно, защото това е моя лична кауза. Аз съм майка на дете с аутизъм и от личен опит знам, колко е трудно да помогнеш тези деца да бъдат приети и интегрирани в обществото. За мен е важно, чрез моите събития и работата си да подкрепям тези, които се нуждаят от помощ и разбиране. Това е причината да избера Център за деца с аутизъм, защото знам колко ценна е тяхната работа и искам да им помогна да продължат с нея и да я надграждат.

Ваши колекции са представяни на модни седмици в Милано. Какво носите от този международен опит във Вашата работа и как го интегрирате в организацията на този форум?

Моите участия в Милано ми дадоха възможност да се запозная с високите стандарти в модната индустрия и да получа яснота в детайли, как се организират събития на световно ниво. Това, което най-силно ми влияе, е естетиката и вниманието към детайла. Във Форума на модата във Варна искам да пресъздам тази атмосфера и да вдъхновя дизайнерите и публиката да се почувстват част от нещо голямо и значимо.

Форумът ще посрещне водещи модни фигури като Лорд Кристиян Фишбахер и Тиери Муел. Какво е значението на тяхното присъствие за събитието и за българската модна сцена?

Присъствието на тези изключителни личности е огромна чест за събитието. Лорд Кристиян Фишбахер е легенда в света на текстила, а Тиери Муел е влиятелен инфлуенсър и моден гуру в мъжката мода. Тяхното присъствие не само ще придаде допълнителен престиж на VFF, но и ще даде възможност на българските дизайнери и публика да се запознаят с водещи имена от световната модна сцена. Това е важна стъпка за утвърждаването на българската мода на международно ниво.

Какъв е Вашият личен подход към модата и какво изразяват Вашите колекции за Вас като творец и личност?

Модата за мен е начин да изразя себе си. Моите колекции винаги носят част от моята личност. Обичам изчистени линии, класика и малко екстравагантност в ежедневието. Чрез работата си се опитвам да предложа на жените облекло, което не само ги кара да се чувстват красиви, но и да се изразяват като личности. Това е моят стил – комбинация от елегантност и увереност.

След като това е първото издание на събитието, какви са бъдещите Ви планове за развитието на Форум на модата – Варна в дългосрочен план?

Първото издание е само началото. Плановете ми са с всяка следваща година да разширяваме програмата и да увеличаваме дните на събитието. Имаме намерение да създадем допълнителни категории, които да представят световни брандове, както и специален ден за млади дизайнери. Освен това, ще добавим и творчески програми за деца с аутизъм, където техните произведения в областта на изобразителното изкуство и творчеството ще бъдат изложени. Моята мечта е Форумът на модата – Варна да постави България на картата на значимите събития в световната модна индустрия.

Форумът на модата – Варна обещава да бъде изключително събитие, обединяващо мода, изкуство и социална отговорност. Президентът и организатор на Varna Fashion Forum Нели Анастасова доказва, че модата може да бъде не само красива, но и полезна, като същевременно вдъхновява и помага на онези, които се нуждаят.

Билетите са в продажба: https://bilet.bg/bg/events/5383


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии