Тридневен семинар и работилница за строителство с естествени материали се проведе във Варна

ВСУ “Черноризец Храбър” беше партньор на организирания от Съюза на архитектите в България – дружество Варна тридневен семинар и работилница за строителство с естествени материали, проведен от 10 до 12 октомври 2024 г.

Откриването на семинара се състоя в градинката пред сградата на Дома на архитекта на 10 октомври. Първият лектор, доц. д-р арх. Пламен Петров, преподавател от ВСУ „Черноризец Храбър“ изнесе пред участниците лекция на тема „Глината в строителството-традиции и иновации“. Следващи презентации направиха Христо Тоцев за изграждане на зидове със суха каменна зидария и Александър Борисов с примери от реставрации на стари къщи.
Последните два дни от семинара, 11 и 12 октомври се проведоха на територията на ВСУ „Черноризец Храбър“. Програмата включваше лекционна и практическа част. Лекторът инж. Добромир Машев от „Институт по екологично строителство“, които бяха и партньори на САБ – дружество Варна, представи следните лекции: „Въведение в нормите и практиките в екологичното строителство“, „ Микроклимат в дома-основни понятия и параметри“ и „Обща презентация на екологични строителни материали“.

В двата дни, след завършване на лекционната част, участниците имаха възможността да работят с екологични строителни материали предоставени от фирмата Sevarex. Водещ практическите упражнения беше инж. Машев. Задачата беше върху предварително подготвени дървени носещи конструкции да се монтират различни видове панели от естествени материали – панели от дървесни частици, коноп и слама както и рогозки от тръстика и върху тях да бъдат изпробвани различни техники на нансяне на глинени и варови мазилки. Инж. Машев демонстрира различните видове глинени мазилки според тяхното предназначение и даде указания за работа с тях. Сред участниците имаше голям брой студенти по архитектура и интериорен дизайн, които активно се включиха в практическите упражнения. Всички те изразиха своето задоволство от запознаването с естествените материали не само на теоретично ниво, но и при работата с тях.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии