Остава в сила задържането на обвинен в разпространение на наркотици

Иван Ж. – обвинен в държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и в разпространението им, ще продължи престоя си в ареста. Това реши Апелативен съд – Варна, след като подложи на въззивна проверка определение на Варненския окръжен съд, с което е било отказано изменение на най-тежката мярка за процесуална принуда на 40-годишния мъж. Той е в ареста от юни. Бил е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 18 юни е държал с цел разпространение хашиш и метаамфетамин и за това, че разпространил по една доза от тях. Физико-химическата експертиза е установила в иззети вещества наличие на общо 15.92 гр. метаамфетамин, 3,4 гр. екстази, 0.49 гр. хашиш и 145,93 гр. прекурсор. Обвиняемият е бил осъждан 6 пъти.

Защитникът му каза, че за изминалите 4 месеца не са събрани доказателства нито в подкрепа, нито опровергаващи обоснованото предположение за авторството на деянието. При предходни произнасяния  съдебните състави са се позовали на две висящи досъдебни производства. Едното от тях е приключило със споразумение, а другото е прекратено, тоест опасността от извършване на престъпление вече не почива на аргументи, смята адвокатът.

От своя страна прокурорът мотивира опасността от извършване на престъпление със съдебното минало на обвиняемия и неговите многократни осъждания, включително за престъпления, свързани с наркотици. Представителят на Апелативната прокуратура смята, че достатъчно доказателства водят до обоснованото предположение, че Иван Ж. е автор на престъплението, за което се разследва. А то е тежко по смисъла на закона.

Варненският апелативен съд намира, че доказателствата в нужната степен подкрепят подозрението за участие на обвиняемия в инкриминираната деятелност. Това сочат веществените доказателства, изготвените експертизи, свидетелските показания и данните от телефонна кореспонденция. И към настоящия момент не е отпаднала реалната опасност при по-лека мярка Иван Ж. да извърши престъпление. Установени са различни видове наркотични вещества с различна концентрация на активния компонент. Иззети са и прекурсори. Високата обществена опасност на деянието се допълва и с висока опасност на личността на обвиняемия. Данни за това се черпят от справката за съдимостта му. Приключването на доскоро висящото досъдебно производство не само не снижава, а води до извод за по-висок риск от осъществяване на престъпление, тъй като потвърждава нагласите на задържания към извършването на криминални прояви.

Определението, с което и Апелативният съд отказа по-лека мярка за неотклонение на обвинения 40-годишен мъж, не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии