31 години от създаването на Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Йоан Златоуст“

Заместник-кметът по социални дейности и здравеопазване Снежана Апостолова посети Дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Йоан Златоуст“ в навечерието на празника по случай неговото създаване. Той е най-старият и първи в общността център, създаден преди 31 години благодарение на ползотворен диалог между родители на деца със специални потребности и социалните експерти в Общината.

По време на посещението си заместник-кметът обсъди материалната база, възможностите, които предоставя услугата, както и предизвикателствата пред екипа на социалното заведение. Апостолова присъства на урок по придобиване на кулинарни умения, в който децата и младежите в центъра изработиха торта заедно със своите възпитатели и специалисти. Изнесена беше и кратка музикална програма.

Комплексът „Св. Йоан Златоуст“ разполага с 40 места за подкрепа на деца и младежи с ментални увреждания между 5 и 29-годишна възраст. В центъра работят 17 души обслужващ персонал. Ръководството се гордее, че е успяло да осигури работа за девойка, израснала в защитеното жилище „Гаврош“. Специалистите в „Св. Йоан Златоуст” вече над 30 години търсят най-адекватните образователни и възпитателни решения за създаване на условия за общуване и придобиване на умения на децата, както и за удовлетворяване на ежедневните им рехабилитационни потребности.

Целта на екипа е младите хора да имат своя собствена здравословна среда и да им осигури възможност за независим живот и социални умения. Повечето посетители на дома са преминали през ранна детска интервенция в „Карин дом“ и вече имат известен интегритет, когато пристигнат в дневния център, посочват още от ръководството.

Проблем е обаче, когато навършат максимално допустимата за социалната услуга възраст и останат без средата и специалистите, които са ги съпровождали порез целият им живот. Излизайки от социалния център, за младежите и за техните семействата е изключително трудно да се приспособят към нов живот, посочват експертите в центъра и допълват, че трябва да се намерят адекватни мерки и решения за социална подкрепа и подходяща среда за потребителите след напускането на комплекса.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии