Законосъобразно е задържането на обвинен в отглеждане и притежание на марихуана с цел разпространение в с. Калипетрово

Варненският апелативен съд реши, че арестът на обвинен в отглеждане и държане на марихуана с цел разпространение е законосъобразен. Предмет на въззивна проверка бе определение на Окръжния съд в Силистра, с което е било уважено искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Деян Г. Обвиняемият обжалва.

В двора на къща в с. Калипетрово, обитавана от 38-годишния мъж, била изградена оранжерия за отглеждане на канабис. В нея били намерени растения от рода на конопа. Иззети били 1 836 грама листна маса, съцветия и семена. Открити са приспособления за мелене.

Според представителя на Апелативната прокуратура, количеството на иззетите растения и сухата маса говори, че канабисът е бил отглеждан с цел разпространение. Защитата наблегна на процесуалното поведение на обвиняемия, който е признал фактите по обвинението в отглеждане на наркотичните вещества и е декларирал, че ще съдейства на разследването.

Въззивният съд взе предвид, че Деян Г. е привлечен за производство и държане с цел разпространение на 27.9 гр. марихуана и за засяване и отглеждане на 8 растения. Предположението за съпричастността му се извежда от веществените доказателства. Наред със сухите и живите растения, е установена оранжерия, уреди за смилане, препарати, две електронни везни, поливна система, семена. От различни места са събрани 1836 гр. листна маса.

Фактите сочат целенасочена и продължителна незаконна дейност, заключи Апелативният съд. Обществената опасност на деянието обосновава необходимостта от задържането на обвиняемия в началния етап на разследването. Доводът на задържания да поиска по-лека мярка за неотклонение – да помага на семейството си, не може да бъде споделен, защото деятелността е развивана в имота, където семейството и децата му живеят.

Определението не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии