Предпремиера на „Както ви харесва“ от Шекспир във Варна

Актьорите на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ работят над „Както ви харесва“ от Уилям Шекспир със световноизвестния румънски режисьор Габор Томпа, президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) и  автор на над 100 театрални постановки на 4 континента. За първата си постановка в България той се спира на комедията „Както ви харесва“ от Шекспир, след поредица от трагични заглавия, над които е работил, за да преоткрие отново комедията, а и защото: „Тази пиеса има и друга, много важна страна – тя може да бъде комедия или трагедия, или комбинация от двете, според това как я възприемате. В този смисъл изведох на първо място в режисьорската си концепция темата за Арденската гора, като символ за бягство от несправедливо устроеното общество и неговите парламентарни порядки. С постановката визирам не XVI или XVII век, а нашата съвременност, защо не конкретно и Европейския парламент и въобще Европейския съюз, който не функционира според очакванията ни и налага задължителни за всяка държава закони, противно на своята първоначална идея за европейско обединение.  В „Както ви харесва“ Шекспир натоварва с подобна авторитарна роля Княз Фредерик, който обрича своя брат на изгнание. Възможен изход от ситуацията е бягството в Арденската гора, където естественият живот сред природата създава предпоставки за изграждането на ново справедливо общество – една утопия, която подобно на хипи културата търси спасение извън социалния контекст“, изтъква режисьорът.

Друг съществен аспект в неговия прочит на „Както ви харесва“ е паралелът  между Арденската гора и театъра – в театъра всичко е възможно и в Арденската гора всичко е възможно: “Арденската гора олицетворява изкуството като илюзия, отразяваща бягството ни от потискащата рутина на действителността. И тази игра на идентичности, която предлага да се идентифицираш с някого другиго или с друг пол, съвсем не е безопасна. Ако повярваш в истинността на илюзията, това би могло да генерира различни от обичайните представи и усещания с трагични последствия“,  задълбочава анализа си на „Както ви харесва“ Габор Томпа.

Играна за пръв път през 1600 г. в театър „Глобус“ в Лондон, на който Шекспир е бил съсобственик, пиесата е публикувана след смъртта му в прочутото „First Folio“ (1623), спасило от забвение 36 драматургични творби на барда. Именно в „Както ви харесва“ се намира превърналото се в крилата фраза прозрение на Шекспир: „Този свят е сцена, където всички хора са актьори и всеки има миг, в който трябва да влезе и излезе …“.

За постановката на „Както ви харесва“ във Варна Габор Томпа е ангажирал именити румънски творци – художничката Мария Миу, композитора Тибор Цари и хореографа Флорин Фиерою. Участват актьорите на Варненския драматичен театър: Валентин Митев, Станислав Кондов, Константин Соколов, Пламен Димитров, Гергана Арнаудова, Хенри Ескелинен, Недялко Стефанов, Свилен Стоянов, Стоян Радев, Пламен Димитров, Николай Божков, Николай Кенаров, Симеон Димов, Габриела Боева, Христина Джурова, Петя Ангелова и Сияна Начева.

Драматург на постановката, първата изява на българска сцена на Габор Томпа, е Аглика Олтеан – драматург в различни периоди на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, автор на Юбилейния албум за 100-годишнината на театъра (1921-2021) и преводач от френския оригинал на „Инстинктът“ от Анри Кистмекер, първата пиеса в летоброенето на Варненския театър, поставена някога от Стоян Бъчваров и 104 години по-късно от Стоян Радев Ге.К.

Предпремиерата и премиерата на „Както ви харесва“ предстоят на Основна сцена, съответно на 16 и 17 октомври 2024 г., а на 31 октомври 2024 г. с „Инстинктът“  ще бъде открита и обновената след няколкогодишен ремонт Сцена Филиал на Варненския драматичен театър.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии