Откриване на изложба „22 години по-късно“

Откриване на 26 септември (сряда) от 18:30 часа

В изложбата са представени средноформатни творби на Доника Кирова – 28 рисунки и Димитър Петров – 14 фотографии. Произведенията изобразяват фигурални композиции с голи тела. Рисунките са изпълнени  с една линия – на прима, с четка, на места с размиване или щрих, бял гваш върху тъмен картон в графитено черно. Фотографиите са заснети на класически черно-бял филм и отпечатани на хартия Museum Matt Fine Art.

Тази съвместна изява на двамата с името 22 години по-късно не е наречена така случайно. През 2002 година в ГХГ Борис Георгиев – Варна те реализират заедно изложбата Разкрачени картинки, също рисунки и фотография (Д. Кирова – рисунки с молив и креда върху цветен картон и Д. Петров – монохромна фотография). За настоящата изложба домакин е галерия Графит (камерната зала), където експозицията ще гостува от 26 септември до 12 октомври 2024 г.

Еротичната тема многократно и многопластово е третирана в творчеството и на двамата автори, идваща за пореден път да даде поле за откритост и откровение, честност в отношенията между половете, стремеж за общуване, връзка, съвместност. Интимността, сама по себе си, може да е потайна, самотна, експресивна, интровертна, ексхибионистична, сдържана или перверзна, но рядко враждебна. Произведенията в изложбата са заявка за подкрепата и претворяването на свят, в който надделява ласката, свободата на волята, играта – като акт на възприятие и отношение към живота, себеопознаването, което води до стремеж към опознаване и на другия, и в този ред на мисли, към толерантност и човечност.

„Целта бе да изложим творбите си като реална експозиция в галерия, особено това важи за фотографиите, тъй като в съвремието ни все по-рядко снимките „виждат” хартия. Произведенията на изкуството „потъват” или се размиват в социалните мрежи, а тези на еротичното изкуство се цензурират или се слагат под един знаменател с порнографията. Стремежът картините ни да са на живо, а не на екран е логичен според нас. Това вменява у зрителя отношение към произведението на по-високо ниво и е много по-осезаем и истински начин за възприемането му.

Какво е различното от тогава? Парадоксалното е, че светът днес – все по-развит и технологичен (през 2002 нямахме още мобилни телефони), като че ли се е превърнал в място, където естествените потребности и отношения са своего рода табу, а кървавите сцени, вулгарният език и използването на оръжие, достъпни навсякъде във филми, виртуални игри, риалити програми и прочие, са сякаш свръхнормални. Предишната – не, но тази изложба е отбелязана със знак 18+ заради изображенията с голи тела. Имахме трудности и с намирането на експозиционно пространство, заради тематиката на творбите. Защо? Хората от векове се обичат и възпроизвеждат по един и същ начин и това, слава Богу, все още е така. Необяснимо сред обществеността се смени погледът към голото тяло и сексуалността – най-естествените и природни неща, претворявани от хилядолетия в произведенията на изкуството. Сега официално те са срамни, пошли, непрегледни, „заметени под килима”. Може би наистина искаме да сме изгонени от Рая…

Иначе сега, 22 години по-късно, ние сме си все същите, макар и да сме били малко по-млади тогава.”

От авторите, септември 2024

Доника Кирова

Родена през 1974 във Варна. Завършва НХА в София, специалност Живопис при професор Андрей  Даниел. Работи в областта на живописта, рисунката, фигуралната композиция, натюрморта и арт инсталацията. Определя стила си като ироничен романтизъм или романтичен иронизъм. От 2008 – доктор по Изкуствознание и изобразителни изкуства. През 2014 завърша ВСУ Черноризец Храбър, специалност Архитектура. Има 17 самостоятелни изложби, участия в международни и национални проекти, пленери и други. Има две издадени книги със стихове и илюстрации. Живее и работи във Варна. Понастоящем е преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”, катедра Изкуства.

Димитър Петров

Роден през 1956 година във Варна. През 1984 защитава звание Фотограф-художник. Отличен със звание AFIAP през 2019 година. Съорганизатор на Фотографски Салон Варна. Организатор на фотографски пленер на тема голо тяло „Шкорпиловци“, който се провежда от 2005 година до днес, всяко лято през месец юни. Участие в самостоятелни и групови изложби в градове на Европа. Портфолио с негови фотографии са отпечатани във фотографски албуми издадени в Швейцария и Германия. Снима предимно на класически черно-бял филм. Основна тема във фотографиите му е голото женско тяло. Друга любима тема за снимане са автентични християнски храмове, има заснети повече от 800 храма в цялата страна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии