Има варианти всички павилиони на ул. „Д-р Пискюлиев“ в района на Централния пазар във Варна да бъдат запазени

Има варианти всички павилиони на ул. „Д-р Пискюлиев“ в района на Централния пазар във Варна да бъдат запазени. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“, на което съветници обсъдиха казуса с бъдещето на търговските обекти. Предстои основен ремонт на ул. „Д-р Пискюлиев“, като проектът предвижда част от павилионите да бъдат премахнати. Проектното предложение обаче може да се преработи и всички павилиони да се запазят, беше изтъкнато в зала „Пленарна“.

Членовете на комисията се обединиха около мнението, че трябва да се намери решение, което в най-голяма степен да удовлетворява всички страни.

От съществено значение е да обновим градската среда, но и да съхраним работните места на хората. Не по-малко важно е да чуем гласа на живущите в района и да подкрепим „Пазари“ ЕАД, стопанисващо търговските обекти. Евентуалното им премахване би се отразило негативно на общинското дружество, което през  последните години загуби няколко пазарни площадки, коментираха съветници. Те са единодушни, че е необходимо да се помисли и за нова организация на движението около Централния пазар, защото има рискови участъци, създаващи предпоставка за инциденти с пешеходци.

Оживени дебати предизвика наемната цена на паркинга на комплекс „Макдрайв“. За общинския терен с площ от 905 кв. м е имало сключен 10-годишен договор между Община Варна и частна фирма, който е изтекъл през 2018 г. От тогава до сега наем не е плащан. В тази връзка кметът предлага на базата на пазарна оценка, изготвена от независим оценител,  да се изиска обезщетение за ползване на поземления имот за периода от 10 август 2018 г. до 10 юли 2024 г. в размер на 75 810 лв. без ДДС. Другото негово предложение е до провеждане на нова процедура по реда на Закона за общинската собственост да се одобри месечен наем в размер на 1 400 лв. без включен ДДС.

Според съветници тези оценки са занижени. Предложено бе обезщетението за ползване на имота през последните шест години да бъде в размер на 200 000 лв. без ДДС, а наемът на месец – 10 000 лв., което получи единодушната подкрепа на общинските съветници.

В дневния ред бе включено и предложение за откриване на процедура по придобиване в собственост или за управление от държавата на недвижим имот на ул. „Йоан Екзарх“ № 8 в централния район „Одесос“. Идеята е сградата да бъде превърната в детска градина. В рамките на заседанието възникнаха въпроси, на които съветниците не получиха отговори от администрацията, затова беше решено точката да се отложи.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии