Кметът инспектира подготвителните работи по полагането на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро

Днес инспектирах подготвителните работи по полагането на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро. През годините варненци бяха свидетели на редица екоинциденти там и усетиха от първа ръка престъпното нехайство на управляващите града.
Този път тръбата е от по-висок клас, ще бъде положена по-дълбоко и ще бъде много по-добре защитена от механични увреди. Това понижава до абсолютния минимум риска от бъдещи екологични кризи в района.
Новият тръбопровод е дълъг 820 метра, той ще бъде поставен на 22 метра под водното ниво и вкопан на 4 метра под дъното. Съоръжението ще има допълнително защитно покритие на определени участъци, като насипи и бетонни кофражи, така че да не може да бъде компрометирано от преминаващите плавателни съдове. В начинанието са ангажирани общо около 60 души наземен, морски и подводен екипаж. Качеството на изпълнение ще се следи постоянно чрез 3D лазерно сканиране на дъното.
Тук е важно да се каже, че проектът е финансиран по т. нар. „100 милиона лева за Варна“. Това го превръща в нагледен пример за ползите от средствата, отпуснати от държавата, за нашия град. И е доказателство, че безпочвеното противопоставяне в Съвета в крайна сметка ще остави не друг, а варненци без почва под краката.
Нека има повече такива проекти в морската ни столица. И по-малко поводи за раздор между избраните да защитават интереса на варненци.

Това написа кметът на Община Варна Благомир Коцев в своя Фейсбук профил.

Новият тръбопровод във Варненското езеро ще предотврати бъдещи екологични кризи в района


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии