Обвинен в блудство и изнасилване на малолетна ще продължи да бъде задържан под стража

Мъж, обвинен в блудство и изнасилване на малолетно момиче, ще продължи да търпи най-тежката мярка за неотклонение, след като Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Варна. Според прокуратурата, блудствените действия са осъществявани в продължителен период. Освен Дамян А., привлечен към наказателна отговорност за блудство е и синът му.

Защитата поиска по-лека мярка с основен мотив влошеното здраве на обвиняемия. Представителят на Апелативната прокуратура настоя 54-годишният мъж да остане в ареста, защото е обвинен в тежки умишлени престъпления, пострадало е малко дете, има опасност той да повлияе на свидетели.

Въззивният съд сподели извода на контролираната инстанция, че няма нови обстоятелства, опровергаващи първоначалните заключения на съдилищата за наличие на обосновано предположение за съпричастност към деянията и на реална опасност от извършване на престъпление. Обвиняемият е бил обект на специализирани психологични и психиатрични изследвания, които са констатирали неговото здраве. Апелативният съд не вижда данни за влошаване на състоянието му, което да изисква нова експертиза. Мъжът е задържан на 15 април за престъпления срещу половата неприкосновеност. И към настоящия момент доказателствата поддържат обоснованото предположение за авторството на деянията. Не е отпаднал рискът от извършване на престъпление. Обществената опасност на деянието е много висока. Тя е завишена и по отношение на дееца, като се имат предвид характеристиките на извършеното и продължителността на действията. Няма важни социални причини, които да налагат по-лека мярка за процесуална принуда, смята и настоящият съдебен състав.

Евентуално изменение на мярката не би било законосъобразно, реши Апелативен съд – Варна. Определението е окончателно.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии