Извънреден брифинг днес заради многобройните пожари, възникнали вчера във Варна и в областта

41 сигнала за възникнали в различна степен пожари са постъпили само вчера /14 юли 2024/  в РД ПБЗН – Варна. Това съобщи старши комисар Тихомир Тотев – директор на Регионалната дирекция, на извънреден брифинг днес, свикан от областния управител професор Андрияна Андреева..

В обедните часове вчера обстановката рязко се е влошила с пожарите обхванали района от Летище – Варна по АМ „Хемус“ до  отбивката за с.Слънчево, община Аксаково. Заради силния вятър пожарът се е разраснал към с.Припек, като е бил засегнат и горски масив. На терен там са работили 8 противопожарни екипа. Четири екипи на  пожарната са се отзовали на пожара в кв.Владислав Варненчик до бл.405 и 406. Намеса на пожарните екипи се е наложила и при гасене на огъня, обхванал барака в м-ст „Сълзица“, както и на възникнали пожари до яз. Елешница, община Дългопол, в землището на Неофит Рилски, община Ветрино, в с.Блъсково, община Провадия и на редица места на територията на община Варна.

Бърза и ефективна е била координацията между Областна администрация – Варна, РД ПБЗН, Община Варна, Община Аксаково, Командването на ВМС на Република България, което е осигурило 18 матроси и техника, помагала при локализирането на пожара в района на с.Слънчево. Община Варна е предоставила силите на почистващите фирми, фадрома, както и формированието от доброволци. Държавното горско стопанство също се е включило в гасенето на пожарите с човешка сила и с два специализирани автомобила. Много самоорганизирали са граждани са се включили като доброволци в потушаването на пожарите на различни места, но повечето от тях не са били екипирани за работа в тези тежки условия, коментира комисар Тотев.

До вечерта на вчерашния ден всички пожари са били локализирани, но тези в района на с.Слънчево и в кв. Владиславово все още са имали тлеещи огнища, което е наложило осигуряване на тяхното наблюдение и контрол.

Тази сутрин АМ „Хемус“ е била обследвана за щети и е била отворена за движение в 8,30 часа, след като е била разчистена от падналите дървета. Няма щети по пътното платно на магистралата или повредена мантинела, съобщи комисар Тотев.

Още за щетите от пожара на територията на община Аксаково:

Унищожена е 50 дка иглолистна гора, 10 000 дка широколистна гора, 50 бали с фураж, 6 леки автомобила, 2 от които са били в складова база в с.Слънчево, фургони, една паянтова постройка, два лекотоварни и товарни МПС.

Предполагаемите причини за възникналите пожари са небрежност при боравене с открит огън.

От тази сутрин има нови сигнали за възникнали пожари. Два от тях са за с.Страшимирово, община Белослов и един за град Белослав. Постъпили са сигнали и от провадийското село Кривня, както и за пожар между селата Храброво и Блъсково, община Провадия.

Има активни огнища, които органите по пожарна безопасност ще следят и днес. Сред тях остава района на с.Слънчево, община Аксаково – до пълното потушаване на тлеещите дънери, кв.Владислав Варненчик и квартал „Акациите“ в Белослав.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии