12 години затвор за жена, упоила до смърт и ограбила австрийски студент във варненски хотел

Апелативен съд – Варна измени частично присъдата на Варненския окръжен съд по делото за смъртта на австрийския гражданин Мизгин М. във Варна на 8 август 2020 г. Пресслужбата припомня, че чуждестранният студент бил упоен с наркотици и починал. Отнети му били вещи на стойност 510 лв. На съд бяха изправени Ренета Н., Людмил М. и Радослав М. Тримата подсъдими обжалваха присъдата на първата инстанция, а прокуратурата я протестира.

25-годишната жена е била осъдена от първата инстанция за грабеж, като пострадалият бил приведен в безсъзнание. От причинената тежка телесна повреда последвала смъртта му. Наложеното на Ренета Н. наказание е лишаване от свобода за 12 години. Апелативният съд оправда жената по обвинението, че е извършила грабежа в съучастие с Людмил М. Подсъдимата трябва да заплати на деветимата наследници на починалия сумата от 960 хиляди лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Окръжният съд е присъдил на 37-годишния Людмил М. 12 години затвор за грабежа. Сега апелативната инстанция преквалифицира неговото деяние като кражба и го наказа с 4 години затвор. Той бе оправдан да е действал в съучастие с Ренета Н. Признат за виновен е обаче в държане с цел разпространение на 7,74 гр. хероин; 0.54 гр. кокаин; 0,44 гр. метаамфетамин и 26 таблетки от рисковото наркотично вещество „Ривотрил”. Осъден е и за това, че разпространил на Ренета хероин, метаамфетамин и 4 таблетки „Ривотрил”. Определена му е глоба в размер на 5 хиляди лв.

46-годишният Радослав М. е бил признат за виновен, че е спомогнал да бъдат отчуждени чужди движими вещи, за които знаел, че са придобити от другите двама подсъдими чрез престъпление. Апелативният съд потвърди наказанието му – 4 години лишаване от свобода. Като призна за виновна за грабежа единствено подсъдимата, горната инстанция отхвърли предявените граждански искове срещу двамата мъже.

По делото е установено, че подсъдимите – в приятелски отношения помежду си – редовно употребявали наркотици, а Ренета проституирала. Двамата мъже отседнали в хотел във Варна. Полицейски служители проверили оперативен сигнал и от стаята им иззели хероин, кокаин, метаамфетамин и  „Ривотрил“. Мъжете се преместили в друг хотел. През нощта на 8 август при пристигането си в същото място за настаняване чуждестранният студент Мизгин М. случайно срещнал подсъдимата и поискал забавление срещу заплащане. Ренета се съгласила и двамата се качили в стаята му. Тя се снабдила от Людмил с хероин, метаамфетамин и „Ривотрил”. Дала на австриеца таблетките, като го уверила, че стимулират сексуалните способности. Двамата употребили от другите вещества. В мобилно приложение написала на Людмил, че е надрусала чужденеца и той е заспал. Приятелят й дошъл в стаята и двамата взели част от вещите на Мизгин. По-късно през деня Людмил и Радослав предали в заложна къща откраднатите часовник и таблет. Същевременно служители на хотела открили чуждестранния гост и подали сигнал на телефон 112. Екипът на Спешна помощ констатирал, че е починал.

Съдебните медици установили, че смъртта се дължи на остра интоксикация с морфин /хероин/. Апелативният съд назначи допълнителна комплексна експертиза, от която стана ясно, че препаратът „Ривотрил“ е от групата на бензодиазепините. Приемът му с наркотици увеличава риска от животозастрашаващи състояния, тъй като усилва действието им. Вещите лица обясниха, че максимално допустимата доза за денонощие е 3 таблетки. За около час и половина жертвата приела 4.

В решението си Апелативният съд припомня, че престъплението „грабеж“ включва две прояви – принуда и кражба. За съизвършителството е необходимо наличие на общ умисъл у дейците. В разглеждания случай липсва изискваната субективна връзка между Ренета и Людмил като предварителен общ умисъл. Затова подсъдимият следва да отговаря само за кражба.

Въззивният съд прие, че подсъдимата е извършила престъплението, за което е обвинена и наложеното й наказание от 12 години затвор е справедливо. Ренета Н. е целяла да приведе австрийския гражданин в безсъзнание, за да отнеме вещите му. Знаела е, включително от личен опит, въздействието на „Ривотрил“ в съчетание с наркотици. Излъгала е пострадалия за действието му.

За третия подсъдим – Радослав М. липсват каквито и да е доказателства за участието му в грабежа. Затова той правилно е бил оправдан от Окръжния съд по това обвинение. С основание обаче е бил осъден за отчуждаването на чужди вещи, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление.

Изменянето на присъдата в наказателната част наложи корекция и в гражданската. Тъй като за грабежа трябва да отговаря само Ренета Н., единствено на нея се възлага обезвредата за претърпените от ищците неимуществени вреди. Присъденият размер е по 130 хиляди лв. за всеки от родителите на починалия и по 100 хиляди лв. за братята и сестрите му.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии