През април 2024 г. спрямо март 2024 г. се наблюдава ръст при доставките на автомобилен бензин – с 19.4% до 43 хил. т.

През април 2024 г. спрямо март 2024 г. при производството на енергийни продукти най-голямо нарастване се наблюдава при пропан-бутановите смеси – с 37.5%. Най-голямо намаление е регистрирано при твърдите горива – с 41.1%.

При доставките на енергийни продукти най-голямо нарастване се наблюдава при автомобилния бензин – с 19.4%. Най-голям спад е регистриран при твърдите горива – с 38.5%.

Производство на енергийни продукти

През април 2024 г. спрямо март 2024 г. нараства производството на:

  • пропан-бутанови смеси – с 37.5% до 11 хил. т;
  • автомобилен бензин – с 12.5% до 162 хил. т;
  • дизелово гориво – с 3.4% до 305 хил. т.

Намалява производството на:

  • твърди горива – с 41% до 681 хил. т;
  • електрическа енергия – с 3.4% до 3 194 ГВтч.

Производството на природен газ остава без изменение (виж табл. 1 от приложението).

Спрямо същия месец на предходната година производството на пропан-бутанови смеси, автомобилен бензин и дизелово гориво нараства значително, поради необичайно ниското производство през април 2023 г., като понастоящем достига обичайните си равнища. Производството на електрическа енергия също отбелязва ръст – с 4.3%. Намалява единствено производството на твърди горива – с 52.8%. Производството на природен газ остава без изменение.

Доставки на енергийни продукти

През април 2024 г. спрямо март 2024 г. ръст отбелязват само доставките на автомобилен бензин – с 19.4% до 43 хил. т.

Намаляват доставките на:

  • твърди горива – с 38.5% до 738 хил. т;
  • природен газ – с 24.9% до 205 млн. куб. м;
  • дизелово гориво – с 19.5% до 173 хил. т;
  • електрическа енергия – с 19.1% до 2 406 ГВтч;
  • пропан-бутанови смеси – със 7.7% до 36 хил. т (виж табл. 2 от приложението).

Спрямо същия месец на 2023 г. нарастват доставките на:

  • автомобилен бензин – с 43.3%;
  • дизелово гориво – с 3.6%.

Намаляват доставките на:

  • твърди горива – с 42.9%;
  • пропан-бутанови смеси – с 20.0%;
  • електрическа енергия – с 11.0%;
  • природен газ – с 3.3%.

Методологични бележки

Изследването на енергийните продукти се провежда месечно в съответствие с изискванията на Регламент № 1099/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 22 октомври 2008 г. относно статистиката за енергийния сектор и неговите изменения. Целта на изследването е да се осигури информация за производството и доставките за страната на основни енергийни продукти – електрическа енергия, твърди горива, природен газ и нефтени продукти. Изследването обхваща производители, вносители и износители на енергийни продукти. Основните наблюдавани показатели са производството и доставката на енергийни продукти.

Динамични редове за производството и доставките на енергийните продукти могат да се намерят на сайта на НСИ: www.nsi.bg, раздел „Енергетика“/Данни.

Твърди горива

Производство – включват се антрацитни, черни, кафяви, лигнитни въглища и твърди горива от въглища. Производителите отчитат пречистеното производство. За въглищата, при производството на които не се отделят инертни материали, пречистеното производство е равно на общия добив.

Доставки – резултативен показател, изчислен като: производство + внос – износ + изменение на запасите.

От 1.01.2017 г. брикетите от лигнитни въглища са изключени от месечно наблюдение.

Нефтени продукти

Производство – производството на крайни продукти в нефтопреработвателните заводи или в предприятията за смесване на продукти.

Доставки – доставките на едро на вътрешния пазар на крайни нефтени продукти, осъществени от фирми производители и вносители/износители.

Доставките в страната на нефтените продукти се равняват на: постъпления от първични продукти + производство + рециклирани продукти − гориво за дейността на рафинерията + внос − износ − международна морска бункеровка + междупродуктови трансфери − прекласифицирани продукти − изменение на запасите.

Производството и доставките на автомобилен бензин и дизелово гориво включват количеството биогориво, смесено с минералното гориво.

Природен газ

Производство – общото количество сух газ за продажба, произведен в рамките на националните граници, включително офшорното производство. Производството се изчислява след пречистване и извличане на газокондензатите (NGL) и сярата. Изключват се загубите, възникнали при добива, и количествата, които са инжектирани отново, изпуснати в атмосферата или изгорени. Включват се количествата, използвани за нуждите на газовата промишленост, за добива на газ, в тръбопроводните системи и в предприятията за преработка.

Доставки – цялото количество газ, разпределено в страната, включително собственото потребление и загубите.

Данните са представени в милиони кубически метри, като се приема, че природният газ е при еталонни условия – 15°С и 101.325 kPa. За превръщане на количествата от кубични метри при 20°С в кубични метри при 15°С съгласно изискванията за отчитане на Регламент (ЕО) № 1099/2008 на Европейския парламент и на Съвета относно статистиката за енергийния сектор използваме коефициент 0.98294.

Електрическа енергия

Производство – отчита се произведената електрическа енергия от ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ (ПАВЕЦ) и електрическата енергия, добита от вятърните генератори и слънчевите панели.

Доставки/Нетно потребление – изчисляват се, като от сумата на произведената нетна електрическа енергия (брутното производство на електрическа енергия, намалено със собствените нужди на електроцентралите) и нетния внос (внос – износ) се приспадне разходът на помпено-акумулиращите станции.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии