Наблюдава се покачване на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 13.5% през май 2024г.

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 2.7% през май 2024 г. спрямо предходния месец. Покачване се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 13.5%, и в добивната промишленост – с 3.6%. Намаление е регистрирано в преработващата промишленост – с 0.2%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на химични продукти – с 2.2%, и производството на лекарствени вещества и продукти – с 0.4%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали – с 3.6%, и производството на мебели – с 2.4%.

Общият индекс на цените на производител през май 2024 г. е с 1.2% под нивото от същия месец на 2023 година. Спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 14.9%. Увеличение е отчетено в добивната промишленост – с 14.6%, и в преработващата промишленост – с 2.8%.

Покачване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 9.6%, и производството на изделия от каучук и пластмаси – с 9.0%. Съществено намаление на цените се наблюдава при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 9.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – със 7.7%, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 5.8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 4.5% през май спрямо април 2024 година. Повишение е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 15.2%, и в добивната промишленост – с 4.3%. Намаление е регистрирано в преработващата промишленост – с 0.8%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти – с 3.3%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 0.7%.

Увеличение на цените е регистрирано при производството на основни метали – с 2.1%, и производството на напитки – с 1.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 4.3% в сравнение с май 2023 година. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 13.8%. Увеличение се наблюдава в добивната промишленост – с 10.4%, и в преработващата промишленост – с 0.6%.

Спрямо май 2023 г. нарастване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 8.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 8.2%, и производството на облекло – със 7.9%. Намаление на цените е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 8.6%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 8.3%, и производството на химични продукти – с 8.1%.

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 0.1% през май 2024 г. спрямо предходния месец., а спрямо съответния месец на 2023 г. се наблюдава увеличение с 4.1%.

Методологични бележки

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Общият индекс на цените на производител се изчислява от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар, претеглени със структурата на оборота на вътрешния и на международния пазар към общия оборот през базисната 2015 година.

Индексите на цените на производител на вътрешния пазар се изчисляват при постоянна база 2015 г. чрез претегляне със структурата на оборота на промишлените предприятия на вътрешния пазар.

Индексите на цените на производител на международния пазар се изчисляват при постоянна база 2015 г. чрез претегляне със структурата на оборота на промишлените предприятия на международния пазар.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии