Адв. Биляна Тончева: Фирмите от Северна България са с предимство по процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“

Гостува ни прокуристът на консултантската компания “Еко Глоуб” адв. Биляна Тончева. Kомпанията е създадена през 2012 г. и се занимава с консултиране, подготовка и изпълнение на европейски проекти, както в частния, така и в публичния сектор. Разполага с впечатляващо портфолио от близо 2000 успешни проекта с близо 1 200 клиента от различни сфери на бизнеса. Адв. Тончева ще ни предостави повече информация за процедурата „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“ по Програма „Конкурентноспособност и иновации в предприятията“.

Процедурата цели да насърчи инвестициите за подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите в семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите, и по този начин да допринесе за повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на пазарното им присъствие.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) около 25 % от всички активни микро, малки и средни предприятия (МСП) в страната се самоопределят като фамилен бизнес. Към приоритетните сектори на икономиката се отнасят и творческите индустрии. Те се основават на връзката между творчеството, уменията и таланта от една страна, и от друга – на иновациите и предприемаческата инициатива.

Като друг специфичен вид предприемачество в НСМСП 2021-2027 г. е посочен и сектора на занаятите, който се отличава с дългогодишни традиции в България. Занаятите са признати като форма на нематериалното културно наследство в ЕС, което е необходимо да бъде насърчавано и съхранявано.

В периода след кризата COVID-19, както семейните предприятия, така и тези от сектора на творческите индустрии и занаятите предвид по-малкия им мащаб, продължават да изпитват сериозни трудности, породени от свиването на пазарите и повишаването на цените на основните суровини, което ограничава възможностите им за инвестиции за увеличаване на производствения капацитет и подобряване на бизнес процесите. В отговор на тези ограничения, настоящата процедура цели да предостави необходимата подкрепа на семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите. Важно е да отбележим, че фирмите от Северна България получават повече точки при изчисляване оценката на дружествата.

По „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“ могат да се получат от 15 000 до 150 000 лв. безвъзмездна помощ за бенефициент. Безвъзмездното финансиране е до 75 % за семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии и до 85% за предприятия с дейност по Закона за занаятите.

Допустимите кандидати по тази процедура са регистрираните преди 31.12.2021 г. микро (под 10 човека) и малки (под 50 човека) предприятия, които имат поне 1 заето лице за 2023 г. Тези предприятия трябва да отговарят на поне едно от следните три условия:

  1. Да са семейно предприятие за 2023 г., вкл. към датата на подаване на проекта, като това означава собственик/ците да са в роднинска връзка или с управляващ, или с назначен на трудов договор в същото предприятие.
  2. Предприятия от творческите индустрия като: печатарска и издателска дейност; производство и разпространение на филми, телевизионни и радио-предавания; архитектурни дейности; рекламни, фотографски, преводачески дейности; дейност на библиотеки, архиви и музеи.
  3. Предприятията да осъществяват дейност от списъка по Закона за занаятите.

Допустими дейности.

По тази Процедура има една задължителна дейност за подобряване на производствения капацитет чрез придобиване на ДМА и ДНА за производствения процес/процеса на предоставяне на услуги, или чрез инструменти и оборудване под стойностния праг на същественост за ДМА.

Друга дейност е Създаване на нов онлайн магазин за дейността на предприятието.

Фирмите могат също така да закупят и внедрят ИКТ системи/модули за управленски, производствени и логистични процеси – ERP, CRM, Business Intelligence система, MOM/MES, WMS системи).

Допустими разходи по тази процедура са и тези за консултантски услуги за написване на проектното предложение.

„Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“ е отворена за кандидатстване до 16.09.2024 г. и е с максимална продължителност 12 месеца.

Ако кандидатстването по процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“ представлява интерес за Вашата фирма, можете да се обърнете към консултантска компания за европейски проекти „Еко Глоуб“ ООД, адв. Биляна Тончева, 0894698048, [email protected]


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна