Държавният глава проведе консултации за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание с парламентарната група на ГЕРБ-СДС

Един от основните въпроси след провелия се предсрочен парламентарен вот е защо българите масово не излязоха да гласуват. Това заяви държавният глава Румен Радев днес в президентската институция на среща с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. От днес президентът започва консултации с политическите формации от новоизбраното 50-о Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Резултатът на първа политическа сила ви натовари с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство, посочи президентът Радев в началото на срещата. Като най-важна тема държавният глава открои хода на преговорите с другите парламентарно представени партии и тяхната оценка на възможностите за съставяне на устойчиво правителство, както и неговите основни приоритети на фона на нелеката политическа обстановка.

Всяка политическа сила трябва да си направи изводи от факта, че болшинството българи не излязоха да гласуват на провелите се предсрочни парламентарни избори и да търси решение на този изключително голям проблем, от който зависи легитимността на всички държавни институции. Това заяви държавният глава Румен Радев в началото на срещата си днес в президентската институция с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“. Президентът провежда консултации с политическите сили в новоизбраното 50-ото Народно събрание в съответствие с конституционната процедура за връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев постави пред представителите на парламентарната група на „Движение за права и свободи“ въпроса за това как оценяват перспективите за съставяне на редовно правителство от позицията им на втора политическа сила в 50-ото Народно събрание. Държавният глава припомни, че съгласно Конституцията при неуспех на първия проучвателен мандат вторият ще бъде връчен на ДПС и попита представителите на парламентарната група дали имат идеи за неговата реализация с цел съставяне на правителство.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии