Апелативният съд отказа по-лека мярка за неотклонение на обвинен в притежание на метаамфетамин и марихуана

След Окръжен съд – Варна, и Апелативният съд отхвърли искането за по-лека мярка за неотклонение на Любомир Я. Той е обвинен в държане с цел разпространение на над 120 гр. метаамфетамин и на над 3 гр. марихуана. От дома му са били иззети 50 бойни патрона.

Защитата смята, че разследването е към края си, тъй като са разпитани множество свидетели и са изготвени експертизи, което е довело до отпадане на опасността обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Обратното твърди прокурорът. Изминалите около два месеца и половина след задържането на Любомир нито са разколебали обоснованото предположение за съпричастността му, нито са елиминирали опасностите, смята представителят на държавното обвинение.

Като съобрази всички обстоятелства по делото, Апелативният съд заключи, че не са отпаднали предпоставките, налагащи задържането под стража. Множество доказателствени източници подкрепят обоснованото предположение обвиняемият да е съпричастен към повдигнатото му обвинение – за това, че на 19 март е държал с цел разпространение 121,4 гр. метаамфетамин и 3,22 гр. марихуана. Не са настъпили нови обстоятелства, независимо от извършените множество процесуално-следствени действия, които да повляят на становището, че при по-лека мярка Любомир Я. може да извърши престъпление. Има доказателства за осъществявана от него престъпна дейност, предхождаща с  над половин година инкриминираната дата. Освен това се очаква заключение по експертиза за автентичността на банкноти, намерени в дома му. Не може да се пренебрегне и наличието на 50 бойни патрона в жилището му, а също и задържането на обвиняемия за управление на МПС след употреба на наркотици.

Съвкупността от всички тези елементи разкрива характеристики на личност с подчертано висока обществена опасност, която с двумесечен престой в ареста не може да бъде овладяна и да обоснове изменение на мярката за процесуална принуда.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което бе отхвърлена жалбата на Любомир Я. срещу определение на Варненския окръжен съд, не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии