Започнаха серия от работни срещи за координиране дейността на институциите, които гарантират законността и провеждането на изборите на 9 юни

Областният управител професор Андрияна Андреева, която е призвана да бъде гарант за прозрачност на избирателния процес и на организацията му на територията на област Варна, проведе първата от поредицата работни срещи с представители на институциите, които носят отговорност за подготовката, охраната, логистиката, на дейностите за превенция, предотвратяване и противодействие на престъпленията, свързани с изборите.

На срещата присъстваха председателят на РИК – Варна Велин Жеков, комисар Атанас Михов – зам. директор на ОД на МВР Варна, комисар Тихомир Тотев – началник на РДПБЗН – Варна, Красимир Конов – Окръжен прокурор на Варна, двамата заместник областни управители Изабела Иванова и Огнян Рачев, както и директорът на Дирекция “Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в ОА -Варна Мирена Дамбова.

Беше обсъдена готовността на институциите за участие в изборния процес и предприетите конкретни мерки за създаване на необходимата организация, за осигуряване нормалното протичане на изборите за членове на ЕП от Република България и за народни представители, насрочени за 9 юни 2024г.

Председателят на РИК – Варна Велин Жеков вярва, че вече са отработени всички детайли по съвместната работа на РИК с институциите, които осигуряват охраната на изборите. Охранителната дейност ще бъде активирана 10-на дни преди изборния ден, когато започне раздаването на изборните книжа и материали, както и при доставянето на машините.

По традиция основната тежест по охраната, логистиката и сигурността на изборния процес се пада на органите на МВР. Старши комисар Атанас Михов, заместник директор на областната дирекция, припомни, че на последните избори 1152 служители на МВР са били ангажирани в изборния процес и очаква броят им да не се промени за предстоящите избори. Привличат се служители от други специализирани служби. До настоящия момент има създаден щаб, както и планове за действие. Провеждат се регулярни срещи с институциите, създадена е организация за получаване на сигнали за изборни нарушения, които по традиция ще се оповестяват от Пресцентъра на МВР. Както на миналите избори, така и сега, съвместно с кметовете в общините ще се предприемат действия за предотвратяване на порочни практики за купуване на гласове. Основни дейности за служителите на МВР ще бъдат охрана на секциите, формиране на групи от служители, които ще работят по сигналите за нарушения и разбира се осигуряването на автомобили след края на изборния ден, за да бъде доставен вотът на избирателите от областта до РИК.

Комисар Тотев увери, че  служителите на РДПБЗН – Варна са напълно готови за предстоящите избори. Гарантиран е необходимият човешки ресурс за нормално протичане на изборния процес. Изготвен е план за подготовката. Осигурени са 15 генератори, които  ще  бъдат подсигурени при евентуално спиране на тока.  Ще се търси съдействието на Областна администрация за връзка с общините от региона, за да осигурят присъствието на технически лица, които при необходимост могат да активират генераторите.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов увери областния управител, че и за предстоящите избори прокуратурата е създала организация за засилени дежурства на територията на областта, в които ще се включат прокурори от Районна и Окръжна прокуратури. Има издадена заповед, която регламентира действията на институциите, които ще бъдат гарант за спазване правата на гражданите. Прокуратурата ще бъде гарант и при осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборни нарушения. Със заповед се определя списък от прокурори, участващи в изборния процес, телефони за връзка и електронна поща, който ще бъде изпратен на всички институции, ангажирани с изборите. Окръжният прокурор увери, че няма да остане непроверен сигнал, в целия изборен процес прокуратурата ще работи в активно сътрудничество и взаимодействие с ръководството на МВР и ДАНС.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии