Действията на престъпния свят изпреварват и законодателството, и медицината, които търсят противодействие на употребата на наркотици

За вредите и последствията от употребата на наркотиците разговаряха съдията от Апелативен съд – Варна Даниела Костова и консултантът по зависимости към Сдружение „Отвори очи“ Валентин Русимов с деветокласници и десетокласници от Частната профилирана гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“. Лекторите от програмата „Децата и наркотиците: истина и легенди“ обърнаха внимание на отражението на незаконните вещества върху всички органи и системи в човешкото тяло, върху психиката и социалните умения на всеки един зависим.

Двамата бяха единодушни: не е вярно това, което много хора мислят – че марихуаната е безвредна. „Предварителното й третиране с различни субстанции я правят особено опасна. Тя дори може да бъде фатална във вашата възраст, предвид бурното развитие на организма ви. Особено тежки са последствията върху психиката именно в тийн-възрастта“, каза съдия Костова.

Валентин Русимов допълни, че употребата започва най-често в юношеска възраст. „Тогава чувството за отговорност все още не е достатъчно развито. Липсата на физическа и психическа зрялост са чудесна почва за развитие на зависимост. Това дава още една причина да се потърси помощ – от близък, доверен човек, от професионалист“.

Домакините от Гимназия „Екзюпери“ прочетоха заглавия от криминалната хроника в медиите напоследък. Припомниха си и световни знаменитости, загубили живота си в резултат на наркозависимостта си. Така учениците се увериха, че няма застраховани – могат да пострадат и хора от отлични семейства, и от уязвими групи, личности с всякакъв социален статус.

Наказателният съдия предупреди: „Няма как да знаете с точност какво вещество приемате, заради примесите, дори дилърите не знаят какво точно продават. Черната индустрия по света генерира приходи за милиарди. Този бизнес буквално всяка седмица вади нови и нови непроверени субстанции на пазара. И всяка една е по-силно въздействаща и по-лесно пристрастяваща от предходните“. Така се изпреварва и здравната система, и законодателя. Нужно е време, за да могат новите наркотици да бъдат включени в забранителните списъци или пък за да се променят законите, защото това изисква прецизност в процедурите. В същото време и медицината изостава, тъй като може да лекува пораженията от класическите наркотици като канабис, хероин, кокаин, но за нестандартните и дизайнерски дроги много често познатите терапии не са ефективни, разказа съдия Костова.

Валентин Русимов добави, че все по-трудно кризите у зависимите могат да бъдат овладени. „Зависимостта насочва усилията на човек в грешната посока. Вместо да преследва целите и мечтите си, да изгражда себе си, цялото му същество е съсредоточено върху набавянето на дозата. От своя опит в терапевтичния център на Сдружение „Отвори очи“ той е категоричен, че човек не може да се справи сам.

Лекторите припомниха, че никой от нас не е сам в живота си. Товарът на вредите от наркотиците пада върху най-близките – родителите и семействата на употребяващите. Затова посланието на Русимов и Костова бе да ценим здравето, живота и близките си. Да вземаме решенията си разумно и обмислено, да не се поддаваме на чужди внушения – например, че ще сме приети и харесвани от средата си, ако сме „гангстери“, пушим „трева“ или вземаме „кристали“. Че ще се представим по-добре на изпит или ще отслабнем ефективно, приемайки метаамфетамини. Или че във всеки момент, когато решим, можем да сложим край на зависимостта. Наказателният съдия и консултантът по зависимости опитаха да убедят младите хора от Частната профилирана гимназия „Антоан дьо-Сент Екзюпери“, че наркотиците не решават проблеми, напротив – създават нови във всички области на живота.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии