Районен съд – Варна проведе „Ден на отворени врати“ с организирани дебати на правна тема за отбори от Пета езикова гимназия

При огромен интерес преминаха организираните от Варненския районен съд дебати на правна тема между четири сформирани отбора от V ЕГ с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“. Председателят на съда Магдалена Давидова – Янева приветства гостите на събитието и официално даде  старт на състезанието, като подчерта, че Районен съд – Варна винаги с радост отваря врати и ежегодно посреща стотици млади хора, защото целият екип на съда споделя разбирането, че доброто образование е немислимо без  жива и непосредствена връзка с практиката.  „Надявам се посещенията и провежданите многократно образователни срещи със съдии в Районен съд – Варна през настоящата учебна година са ви помогнали да разберете по-добре нашата работа и да си съставите една собствена, вярна преценка за нея“ – заяви съдия Магдалена Давидова. Тя специално се обърна и към  участниците в дебатите, като ги посъветва да не спират дотук:  „Продължавайте да учите, интересувайте се и развивайте тези познания. Независимо дали ще изберете да продължите занапред образованието си в областта на правото или в някоя друга сфера, при всички случаи добрата правна култура винаги ще бъде ваше предимство, ще ви открие възможности да защитавате по-добре вашите интереси, да взимате правилни и обективни решения като граждани“.

Самите дебати между четирите отбора от 10-ти и 12-клас на V ЕГ, протекоха в два кръга, като съгласно регламента и изтегления на място жребий пред петчленното съдийско жури, в първия етап отборите излагаха своите аргументи „за“ и „против“ по темите „Следва ли да се легализира употребата на марихуана?“ и „За или против ранните бракове, т.е. преди навършване на 18-годишна възраст?“. Победителите от първия кръг дебатираха във финалната надпревара по темата „За или против „хоум офиса“ като работно място“, като оспорваното първото място зае отбор от 12-класници  със състезатели Ясмина Бизри, Христина Трифонова и Жулиян Иванов. Първенците и класираният на второ място отбор от 10-класници на Пета езикова гимназия получиха удостоверения и предметни награди за доброто си представяне.

За финал жури и участници си направиха обща снимка, а заместник-председателят на Районен съд – Варна  Ралица Райкова връчи удостоверения на всички участници и техния преподавател Петранка Костадинова, които освен в организираните дебати на правна тема, активно през учебната година посещаваха съда и се включваха в провежданите срещи по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии