Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

Отбор Zentix спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Второто издание на фестивала се проведе на 20 април в Бургаския свободен университет, а негови организатори са Център за творческо обучение и Община Бургас.

След класирането на първо място в FIRST® LEGO® League България, Zentix ще представят страната ни на Европейския шампионат по FLL роботика (OEC) в град Бодо, Норвегия, европейска столица на културата за 2024-та година. Финансирането на участието се покрива от Община Бургас.

Наградата на българските шампиони връчи заместник кметът „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас Михаил Ненов с думите:

„Поздравявам ви, че показахте невероятни умения, вдъхновение, иновативно, творческо мислене и спортсменство. Забавлявахте се истински и си помагахте. Всички онези ценности, които правят First LEGO League толкова уникално състезание. Отборът, който ще представи България в Норвегия носи именно тези качества и то умножени по много“.

Tемата тази година на състезанието бе „Шедьовър“ (Masterpiece) или „Kак науката и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства?“. Отборите отговаряха на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които преминаваха с роботите си на сцената за „робот битки“.

Освен състезанието, събитието включваше и изложбена част – Зона Експо, в която посетителите разгледаха различните щандове на най-големите школи по роботика. Сред тях бяха официални и кастъм модели и роботи на клубове на български колекционери на LEGO, разработки и програми на академии и клубове по роботика в България от средното и висшето образование, разработки на бизнес организации в сферата на технологиите и иновациите и продукти на LEGO Education и FIRST LEGO League и др.

За отбор Zentix:

Zentix е отбор от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова имат над 12 завършени нива по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика през уикендите. 

Подготовката за състезанието за отбора от Варна започна през ноември 2023-та и продължи до 19-ти април 2024-та като дори в сутринта на пътуването си отборите се събраха в тренировъчната зала на Robopartans за последни тренировки по полето и довършителна работа по представянето си.

 

Победата на Zentix се дължи, както на пет годишния опит на децата с програмиране и строене на роботи, така и на многото натрупан опит на менторския им екип в състезания по роботика в последните 13 години. Александър Павлов за първи път участва на FLL през 2011 като доброволец на състезанията в София и Гданск, Полша. Мартин Грозев започва кариерата си в LEGO роботиката като състезател през 2014-та година, като печели с отбора си Brothers in Arms общинското състезание във Варна. След това като състезател на отбор ELM участва на FLL 2016 в Кошице, Словакия, където печелят награда за отборна игра. Самвел Матинян е преподавател по роботика от 2016-та година и през 2017-та неговият отбор по робо-сумо се класира в топ 10% в Европа на състезанието Robotex като отборът му се класира за елиминациите на най-добрите 30 отбора измежду 300 участващи отбора.Ръководството на тримата разнообразни ментори помага на Zentix да се развият в аспектите на дизайн на робота, сговорчивост и работа в екип, и игра по полето, така че да станат шампионите на фестивала по роботика FIRST LEGO League България. 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии