Районен съд – Варна организира на 19 април „Ден на отворени врати“

Традиционно, в празничната седмица когато отбелязваме Деня на Българската конституция и Професионалния празник на юристи и съдебни служители, Районен съд – Варна отворя врати за ученици.

Акцентът на 19.04.2024 г. са насрочените в съдебна зала на Районен съд – Варна дебати на правна тема между четири сформирани отбора от участници в клуб „Моите права и държавните институции“ към V ЕГ с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“. С идеята, че “в спора се ражда истината” и че човек трябва да умее да аргументира, да защитава мнението и позицията си, учениците ще имат възможност да дебатират съобразно изтегления жребий по темите: „За или против „хоум офиса“ като работно място“, „Следва ли да се легализира употребата на марихуана?“, „За или против ранните бракове, т.е. преди навършване на 18-годишна възраст?“. Съгласно регламента, за който стриктно ще следи модераторът и водещ на дебатите – съдия Марина Георгиева от „Гражданско отделение“ на Районен съд – Варна, състезателите трябва да представят своите аргументи „за“ и „против“ по отделните теми. Съдебното жури от магистрати в състав: наказателните съдии Ивелина Желева и Радостина Методиева, гражданските съдии Кристиана Кръстева, Александър Цветков и Иван Стойнов, ще определи двата най-добре представили се отбора в първия кръг, които ще участват в надпреварата и излагат тезите си по финалната тема на дебата.

Като при всяко състезание, за победителите са осигурени и награди от Районен съд – Варна. Началния час на организираните в съдебна зала дебати на правни теми за отборите от Пета езикова гимназия е в 14,30 часа.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии