Заключителна среща по проекта за „Развиване на РИМ – Варна като мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“

На 19 април 2024 г. (петък) от 10.00 часа в зала „Одесос“, Археологически музей, бул. „Мария Луиза“ № 41, гр. Варна, ще се проведе заключителна информационна среща по проект „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Проектът е с общ бюджет 810 965,15 лв. и продължителност 22 месеца. Партньори в проекта са Икономически университет – Варна (България) и Музей Нордланд (Норвегия).

Основният акцент на заключителната информационна среща е да се представят осъществените дейности и постигнати резултати в рамките на проекта.

В рамките на проекта фокус беше поставен върху ревитализирането и осъвременяването на сградата на археологическия музей, чиято сграда е най-голямата и представителна в системата на РИМ – Варна. Тя е своеобразен център на научния и културния живот на Регионалния музей и негово „лице“.

Основните ревитализирани пространства в археологическия музей са: коридорите пред залите на постоянната експозиция. В коридорите на експозициите бяха създадени кътове за отдих, като се поставиха посетителски пейки, изработени по дизайн и идея спрямо естетическите изисквания на музея. Пълна ревитализация и оборудване на именитата зала “Одесос” (бившата учителска стая на Девическата гимназия), която е най-представителната зала в сградата на музея. Залата е изцяло климатизирана, ревитализирана и оборудвана с ново обзавеждане благодарение на проекта. Ревитализиране на две класни стаи, чието пространство дава възможност за създаването на новата постоянна експозиция „Нумизматика“. Пълно ревитализиране и разширяване на пространството за съхранение във фондохранилището за каменни паметници, което е част от Античния фонд. На специален режим ще бъде възможно допускането на специализирана публика във фонда. За удобство на посетители в близост до входа / изхода на музея беше усвоено свободно пространство, в което се обособи гардероб за посетителите. РИМ-Варна осигурява на своите посетители по-голям комфорт при посещенията в музея. Гардеробът е на самообслужване и може да се ползва през всички работни часове на музея.

Благодарение на проекта бяха внедрени следните технологични решения: доставка и инсталиране на модерен сензорен киоск „Монети“ при новосъздадената постоянна експозиция “Нумизматика”. Киоскът позволява на определен посетител или група от посетители да се запознае с монетната колекция. Посетителят ще има възможност да научи историята на древния Одесос, както и да разглежда монетите като ги избира от екрана на киоска. Освен това ще може да се запознае с образователното съдържание на монетната експозиция.

Разработване на мобилно приложение „Персонален пътеводител“ – посетителят ще получава информация за експозицията през своето смарт устройство. Пътеводителят ще представя информация в 5 езика – български, английски, френски, немски и руски. Създадена нова онлайн платформа с виртуални турове на ревитализираните и нови експозиционни пространства. Тази платформа ще спомогне за улесняване достъпа до новоорганизираните и новосъздадена постоянна експозиция за посетители от средни и малки отдалечени населени места, чуждестранни целеви групи с ограничения при пътувания поради пандемична обстановка.

По време на заключителната информационна среща ще бъде представен проекта Cultural BEES продължение на общите усилия за модернизиране на културния сектор между РИМ-Варна и ИУ-Варна. Основната цел на проекта е да се разработят и приложат програми за обучение и дигитални инструменти в подкрепа на насърчаването на предприемаческите умения сред младите хора, в областта на културните и творческите индустрии.

Регионален исторически музей – Варна като социално отговорна и със съзнание, отворено за новото и бъдещето, културна институция подкрепяме всяка идея, инициатива и инструмент, подкрепящи младите хора в развитието на техните идеи, проекти и инициативи, които се развиват и утвърждават в областта на културното наследство, като това им предоставя средства и умения и гаранция техните проекти да бъдат устойчиви, приобщаващи и иновативни.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии