В края на годината започва основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“. Проектът ще се финансира с европейски средства по Националния план за възстановяване и устойчивост и е на стойност 7,7 млн. лв. Това съобщи на пресконференция днес заместник-кметът по социалните въпроси Снежана Апостолова. В брифинга участва и директорът на дома Валентни Пранджев.

Дом „Гергана“ е построен през 1936 година и оттогава не е правен основен ремонт на сградата. Предстоящите строителни дейности включват реновиране на помещенията за потребителите и изграждане на стаи за рехабилитация. Ремонт ще се извърши също на хранителния комплекс и пералното помещение. Ще се облагороди и дворното пространство. Разчетите са в края на тази или най-късно в началото на следващата година да започнат същинските ремонтни дейности. Те ще продължат 12 месеца, а цялата процедура с провеждането на обществената поръчка ще отнеме около 18 месеца. В момента сме на етап подаване на крайно проектно предложение, поясни Апостолова. Крайният срок на завършването на основния ремонт на дома е декември, 2025 г., стана ясно от думите й.

По време на строителните дейности всички потребители ще бъдат преместени в подходящи помещения на територията на община Варна, обясни още Апостолова.

Искам да разсея всички слухове и категорично да заявя, че няма да има затваряне на услугата за хора с увреждания и преместване на потребителите, обясни директорът на дома Валентин Пранджев. Той поясни, че в Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ има две услуги. Едната от тях е Дом за стари хора с капацитет 100 места, чиито потребители към момента са 70.

Втората услуга е Дом за пълнолетни лица с физически увреждания, с капацитет 40 места, като към момента потребителите са 33-ма. Персоналът за двете услуги е 68 човека. И в двете социални услуги има лекар, медицински сестри и рехабилитатор, но това не е хоспис, обясни Пранджев.

Комплексът има сключен договор за доставка на специализиран микробус с шест седящи места и две за инвалидни колички за хора с увреждания, каза още директорът на дома.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии