Ученици от ОУ „Йордан Йовков“ посетиха варненския съд

В последния ден преди началото на пролетната ваканция шестокласници ОУ „Йордан Йовков“ оживиха с присъствието си съдебната палата на площад „Тракия“ във Варна при посещението си в рамките на провежданата образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Още на входа децата се запознаха с правилата за достъп и пропускателния режим в сградата и с внимание следваха указанията на служителите от “Съдебна охрана” при преминаване през метал-детектора и задължителната проверка. От тях те разбраха с какви предмети и в какво облекло не е позволено да се влиза в съдебната сграда и какви изисквания по сигурността трябва да се е спазват.

По-късно в съдебна зала учениците се запознаха с определените места за всеки от участниците в съдебните процеси и в свободен разговор с наказателния съдия Радостина Методиева и гражданския съдия Даниела Павлова получиха отговор на много от въпросите си. Най-голям интерес шестокласниците проявиха към темите за опасностите в интернет пространството, кибертормоза, последиците от отправяне на обиди и заплахи, различните форми на агресия и насилие, причиняването на телесни повреди, рисковете от наркотиците, увреждането или унищожаването на чуждо имущество, накърняването на нечии права и защитата на права пред съда.

Шестокласниците получиха брошури с полезна информация за правораздаването и дейността на съдилищата, а на финала на срещата с районните магистрати си направиха обща снимка в съдебната зала.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии