Вандалски набези и градоустройствени проблеми бяха основни теми по време на извънредната приемна на кмета Благомир Коцев

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше сигнализиран за това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени. По думите на домоуправителя на един от входовете там това създава затруднения на възрастните жители на района.

Двата асансьора стават обект на вандалски прояви ежедневно, отчетоха по време на приемната от Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ (ИИБ), която отговаря за фирмите по поддръжка на съоръженията. Подобен проблем е имало и с асансьорите на пасарелката пред районното кметство. Там той е бил трайно решен с монтирането на камери за видеонаблюдение, обясниха експертите от дирекцията.

Друг проблем, който споделиха граждани от кв. “Аспарухово“, е свързан с лошото състояние на спирките на градския транспорт. Много от стъклата са били счупени по време на урагана в края на миналата година. Преди това обаче са подменени над 300 стъкла на спирки, отново заради вандалски действия, отчетоха от Дирекция ИИБ.

Тече процедура за определяне на нов концесионер на спирките, за да бъде решен в скорошен порядък проблемът с тяхната поддръжка, каза кметът Коцев. Той допълни, че подлезите и много от спирките ще бъдат заложени в мащабния проект за видеонаблюдение, който предвижда монтиране на камери на около 2 000 места в града. Ръководството на общината усилено работи по откриването на кол-център за приемане на сигнали за вандалски прояви. Дотогава актуални остават съществуващата онлайн система (signal.varna.bg) и оперативният дежурен служител на Общината.

Жители от местността „Кочмар“ алармираха кмета за дългогодишен проблем с неправомерно изграждане на частна ВиК-мрежа, заради която не могат да въведат имотите си в експлоатация. Документална проверка на експерти от Общината установи, че има и други нередности по изпълнението на строителното на жилищата, по вина на изпълнителя. Гражданите бяха посъветвани да поискат от районното кметство „Младост“ проверка на отдел „Строителен контрол“ и да предприемат законови действия срещу строителя.

Жители на ул. “Иван Иванов“ в кв. „Виница“ от години страдат от недостиг на вода. Домакинствата имат сключен договор с ВиК, но застрояването в последните години е нарушило подаването и е намалило драстично налягането на водата. По думите им, през летните месеци, липсва водоподаване в продължение на седмици. Има съмнения за умишлено и неправомерно отклоняване на водопровода, затова гражданите бяха посъветвани да сезират район „Приморски“ и да поискат проверка на „Строителен контрол“, като преди това предоставят документ за приложена улична регулация.

Друга улица в кв. „Виница“ не е ремонтирана над 30 години и при всеки дъжд пред дворовете и гаражите се събира голямо количество вода и кални наноси. Жителите многократно са повдигали въпроса пред предходната администрация на общината, но са били посъветвани да ремонтират улицата за своя сметка. По време на приемната експерти от Дирекция ИИБ обясниха, че изходът от ситуацията е в прилагането на уличната регулация, в това число и отводняването на отсечката.

Баща на дете, което посещава Логопедичната детска градина в Морската градина, сигнализира, че са зачестили фишовете за неправомерно паркиране. За родителите е осигурен часови диапазон от 16:30 ч. до 18:00 ч., в който автомобилите им са пропускани през КПП-то на входа на парка, но след това, поради недостиг на места за паркиране, „Общинска полиция“ ги санкционира, разказа бащата. Кметът Благомир Коцев пое ангажимент отново да обсъди този проблем с ръководството на сектор „Общинска полиция“.

Фондация „Радост за нашите деца“, която е дългогодишен доставчик на социална услуга в Община Варна, сподели проблеми, свързани с изтекъл договор за помещението, където се предоставя услугата. Към фондацията работи и социално предприятие – пекарна „Радост“, която предоставя обучение в трудови умения на деца със специални образователни потребности. Ръководството на фондацията поиска двете дейности да бъдат съвместени. От Дирекция „Социални дейности“ е изпратено подкрепящо писмо до Дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ да им бъде предоставено помещение.

По време на приемната бяха изложени и градоустройствени проблеми в различни райони, които предстои да бъдат разгледани от експертите в общината и на които да се даде конкретен отговор.

Следващият приемен ден на кмета Благомир Коцев е на 11 април. Часовете са заети до края на месец май.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии