Как протича изследването на сънна апнея?

Изследването на съня може да помогне за диагностициране на нарушения, свързани със съня, както и за откриването на причините за тях. Често хората, които никога не са се подлагали на такова изследване, се притесняват дали ще могат да заспят по време на теста. Мнозина се чувстват извън зоната си на комфорт, поради факта, че трябва да спят не в собственото си легло, а в медицински център.

Ако Ви предстои изследване на съня, е важно да се подготвите правилно за него – да знаете какво е нужно да избягвате преди теста и какво представляват здравословните навици за сън. Така е по-вероятно изследването да мине успешно за вас.

Как протича изследването на съня

Чрез изследването на съня специалистите по съня събират информация за човека, докато той спи. Тестът обикновено оценява набор от показатели, свързани със съня, включително етапи на съня, частични или пълни паузи в дишането, общо време на сън и колко време е необходимо за заспиване.

Изследванията на съня също така измерват телесни функции като сърдечен ритъм, нива на кислород в кръвта и движения на краката, за да помогнат за идентифициране на сънна апнея, нарколепсия или синдром на неспокойните крака.

Изследванията на съня могат да се извършват в дома на човека или в център за сън под наблюдението на лекар.

За проучване на съня в домашни условия се използва устройство за наблюдение, което записва данни за съня.

Такава домашна диагностика за сънна апнея можете да направите в Центрове за съня Emedo.

Как да се подготвим за изследване на съня?

Важно е да знаете как да се подготвите за изследване на съня, за да осигурите точни резултати, независимо къде ще бъде проведено изследването – у дома или в медицински център.

В деня на теста сведете до минимум консумацията на алкохол и кофеин, тъй като те могат да повлияят на съня. Ако ще се изследвате през нощта, най-добре преустановете приема на алкохол и кофеинови напитки още преди обяд. Ако ще се подлагате на изследване през деня, избягвайте кофеина няколко часа преди планирания тест.

Освен това се опитайте да не заспивате в деня на теста. Дрямката може да затрудни заспиването по време на изследването.

Лекарят Ви може да ви посъветва да избягвате използването на продукти за коса и кожа, като грим, гелове или лосиони в деня на изследването на съня. Тези продукти могат да повлияят на начина, по който електродите събират данни, докато спите. Ако в момента използвате някакви лекарства или добавки, не забравяйте да попитате дали трябва преустановите приема им преди изследването.

Какво да направите, ако не можете да заспите по време на изследване на съня

Въпреки че лабораторните изследвания на съня обикновено се провеждат в среда, благоприятна за качествен сън, все пак може да Ви е трудно да заспите. Няколко стратегии могат да ви помогнат да проведете коректно вашето изследване:

Не се фокусирайте твърде много върху мисълта, че трябва да заспите заради изследването.

Вашият лекар може да поиска да повтори изследването, ако получените данни не са достатъчно, да се оцени вашия сън. Ако първото изследване не е проведено в обичайните за вас часове за сън, опитайте се да съгласувате втория опит с присъщия за вас график на сън.

Съвети как да заспите по време на изследване на съня

Получаването на достатъчно продължителен сън за точно изследване на съня е важно. Ето няколко съвета как да си помогнете да заспите и да удължите съня по време на изследването:

Попитайте за лекарства за сън

Ако обикновено страдате от безсъние или се притеснявате заради изследването, помислете дали да не попитате Вашия лекар за медикамент за сън преди теста, който да Ви помогне да заспите. Преди теста не приемайте никакви други лекарства, освен тези, за който сте информирали и които Вашият лекар е одобрил, тъй като някои препарати могат да попречат на точността на резултатите от изследването.

Избягвайте електронните устройства

Това важи както за домашните, така и за лабораторните изследвания на съня. Избягвайте да използвате електронни устройства, ако не можете да спите. Синята светлина от екраните може да затрудни повторното заспиване. Освен това се опитайте да не гледате часовника. Това може да влоши проблемите Ви със съня и допълнително да удължи времето за заспиване.

Използвайте техники за релаксация

Опитайте да дишате дълбоко, като вдишвате бавно, задържате дъха си за няколко секунди и издишвате бавно и съзнателно. Прогресивната релаксация може да Ви помогне да заспите или да заспите отново след събуждане. Започнете от главата или краката, като стягате и отпускате една по една всички групи мускули в цялото тяло.

Придържайте се към рутината си

Придържайте се към рутината си за лягане колкото е възможно повече, независимо дали ще спите в медицински център или у дома. Например ако обикновено преди лягане се къпете, преобличате и миете зъбите си, следвайте същата рутина преди изследването на съня.

Отпуснете се

Почетете книга или слушайте успокояваща музика, за да се подготвите за лягане. Също така избягвайте упражнения и други стимулиращи дейности поне два часа преди времето за сън.

Не се притеснявайте

Много често при лабораторно изследване е достатъчно и само извадка от съня в различни етапи и пози, без постигането на перфектните осем часа сън. Така че, отпуснете се и всичко ще се получи както трябва.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии