8 последици от нелекуваната загуба на слуха

Как да помогнем на човек със загуба на слуха? Как се живее с нелекувана загуба на слуха?

Животът с нелекувана загуба на слуха засяга много повече от способността ви да чувате. Ако не използвате слухови апарати, то част от последствията са:

  • Остротата на мисълта може да се понижи
  • Рискът от деменция може да се увеличи
  • Паметта ви може да се влоши
  • Може да се почувствате изолирани от разговора
  • Социалният ви живот може да бъде засегнат
  • Може да изпитвате безпокойство
  • Може да усетите повишено умствено натоварване
  • Вашите доходи могат да бъдат засегнати

По-долу можете да научите повече подробности за всички възможни последици.

1. Остротата на ума Ви може да се понижи

Когато изпитвате затруднения да чувате какво се случва около Вас, остротата на ума Ви може да се влоши. Това се дължи на намаляването на стимулацията на мозъка, което може да доведе до нарушаване на способността му да обработва звука и да разпознава речта.

2. Рискът от деменция може да се увеличи

Слуховата загуба има различни степени. Животът дори с лека форма на загуба на слуха може да удвои риска от развитие на деменция. Колкото по-тежък е случаят, толкова по-голям е рискът от влошаване на когнитивните способности.

Умерената загуба на слуха, например, утроява риска. При тежка загуба на слуха вероятността да развиете деменция е до пет пъти по-голяма.

3. Загубата на слуха може да повлияе на паметта ви

Трудно ли ви е да си спомните какво сте чули току-що?

Може да е трудно да разберете и запомните казаното, когато преди всичко ви е трудно да го чуете.

Това е така, защото допълнителните когнитивни ресурси, необходими за слушане, намаляват наличните ресурси за запомняне и разбиране.

4. Може да се почувствате изолирани от разговора

С влошаването на слуха Ви става все по-трудно да следите ежедневните разговори. Може да се наложи често да молите хората да се повтарят казаното или да сядате по-близо до говорещите, за да можете да четете по устните им или да наблюдавате изражението на лицата им, за да успеете да вникнете в разговора.

Може дори да кимате и да се преструвате, че разбирате какво се казва. Вицовете не са толкова смешни, ако пропуснете основната линия. Вече се произвеждат почти невидими слухови апарати, които ви позволяват да чувате, без хората да разбират, че ги носите.

5. Социалният ви живот може да бъде засегнат

Може да ви е по-трудно да поддържате връзка с приятелския си кръг, когато изпитвате затруднения със слуха. Това може да е особено забележимо в определени условия, като например по-големи събирания или вечери.

В резултат на това може да се окаже, че се оттегляте от определени социални събития или отказвате покани. Всъщност проучванията показват, че възрастните хора с нелекувана загуба на слуха са с 20-24% по-малко склонни да участват в социални дейности.

6. Може да почувствате тревожност

С намаляването на слуховите Ви способности може да Ви е трудно да разчитате и откривате звуците около Вас. Това може да ви накара да се чувствате по-несигурни по отношение на заобикалящата ви среда.

7. Може да изпитвате повече умора

Когато е трудно да чувате, общуването може да бъде изтощително. Това е така, защото трябва да се задълбочите в когнитивните си резерви, за да разберете случващото се.

Тази ситуация може да бъде особено натоварваща по време на социални събития, в ресторанти или в тълпи, където вероятно ще трябва да се концентрирате още по-силно, за да разберете какво ви казват хората.

8. Възможностите ви за печалба могат да бъдат засегнати

Според проучване на Здравко.бг нелекуваните слухови затруднения могат да повлияят на професионалния ви потенциал.

Те могат да представляват до 20 000 лева пропуснати доходи годишно и могат да повлияят на представянето ви на работното място. Когато не чувате ясно, рискувате да пропуснете ключова информация по време на срещи или при разпореждания на ръководството.

Ако имате съмнения за слухова загуба, можете да си направите изследване на слуха в центрове Ototon.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии