“Животът с наркотици е затъване в плаващи пясъци” – обсъдиха гимназистите от СУ „Найден Геров“ във Варна, част от програмата „Децата и наркотиците: истина и легенди“

Съдия Светослава Колева от Варненския апелативен съд и Мария Зафирова от Сдружение „Отвори очи“ представиха пред ученици от 9-ти и 10-ти клас на СУ „Найден Геров“ най-често срещаните легенди, свързани с употребата на наркотици и ги опровергаха с факти.

Колева има дългогодишен поглед върху престъпността не само във Варна, а в цяла Североизточна България, която попада в района на Апелативния съд. „Хиляди съдби са преминали през съдийската ми банка и голяма част от тях са свързани с наркотици. Когато пред нас застане крадец-наркоман, сме наясно, че действията му не са продиктувани от престъпния му нрав, а за да му осигурят дозата, която ще нахрани онова чудовище – дрогата“, каза съдията.

Мария вече година успешно лекува зависимостта си. „В годините, които загубих в употреба, освен че създадох много проблеми, останах сляпа за околния свят. Интересуваха ме единствено наркотиците. Сега, когато върнах собственото си Аз, виждам света от светлата страна. Преди това бях всеки ден в плаващи пясъци, в които затъвах“, разказа 18-годишното момиче.

Двете посочиха, че всякакви източници ни облъчват с внушения, че дрогата не е толкова вредна, че нещастието ще се случи на друг, но не и на нас, че точно ние няма да изпаднем в зависимост, че винаги можем да спрем и няма да се пристрастим. Но истината е различна. Марихуаната, включително синтетичната, е далеч от безопасна. „В центъра, в който получих помощ, бе настанено и момче, което беше употребявало само марихуана. Беше развило психическо заболяване, което изискваше паралелно лечение“. Концентрацията на активното вещество вече е толкова голяма, че прави канабиса силно рисков, допълни Светослава Колева.

Зависимият просто става донор на една световна престъпна система, която захранва ежедневно. Източникът и видът наркотик никога не го правят безвреден. Няма значение дали е предписвано с рецепта лекарство, дали приятел ви е почерпил с цигара или сами сте си забъркали някаква субстанция. Друг мит е, че щом в някои държави употребата е законна, значи проблем няма. Напротив, след като системата не е успяла да се справи, е било решено част от приходите да се пренасочат от престъпния бизнес към легалната икономика. „Няма страна, легализирала някакъв вид наркотик и броят на зависимите да е намалял“, каза наказателният съдия и даде пример с щата Орегон, където смъртността е нараснала над 5 пъти. В Съединените щати например голяма част от самоубийствата са свързани с наркотици. А в Европа годишните доклади на Европейската агенция за мониторинг на наркотиците вече отчитат само смъртните случаи в резултат от свръхдоза, не и свързаните заболявания и престъпления. Всяка година списъците с веществата, квалифицирани като наркотични, на европейско и национално ниво, се актуализират. Но престъпният бизнес е изобретателен и правоохранителните органи често са изпреварвани от „химиците“, които променят състава на веществата, за да не попадат те в забранителните списъци.

„В България законът не разграничава „еднократна доза“ или „лична употреба“, не прави разлика между „продал“, „подарил“ и „почерпил“ с доза, нито допуска отглеждане на канабис в минимални количества вкъщи. Всичко това се наказва, според Наказателния кодекс, обясни юристът. И посъветва учениците да имат предвид, че следите от наркотиците остават задълго в организма „Може да сте пушили трева преди две седмици, днес да седнете зад волана и наркотестът ви да е положителен. Това означава, че сте извършили престъпление. Противно на мнението на много хора, съдебната система работи и престъпленията, свързани с наркотици също се наказват, при това сериозно“, увери съдията от Апелативния съд и посочи примери.

Легендата „всички го правят“, Мария подчерта, че не отговаря на истината. Всеки сам избира средата и приятелите си. „Ако излизате с наркомани, сами се обричате да станете такива. Ако се обграждате със стойностни хора, и вие се стремите да сте такива“.

Рано или късно животът ще ви изправи пред избор – да пробвам или не. Направете го информирано и помислете критично, посъветваха лекторите в програмата „Децата и наркотиците: истина и легенди“ учениците от СУ „Н. Геров“.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии